Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürü Selahattin Bulut, 2013 yılını 'koruyucu aile' yılı ilan ettiklerini ifade ederek, "Artık kimsesiz çocukları yuvalardan ve yetiştirme yurtlarından çıkartıp, anne ve baba şefkatinin olduğu sıcak evlere yerleştireceğiz. 2013 yılı sonunda bize bağlı yuvaları ve yurtları kapatmayı düşünüyoruz. Artık koğuş sisteminden aile ortamına geçiyoruz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlayan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yürüttüğü 'koruyucu aile' uygulaması ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Bulut, şu anda Mersin'de 51 çocuğun koruyucu ailelere verildiğini söyledi. 'Koruyucu aile' uygulamasını çok önemsediklerine vurgu yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürü Selahattin Bulut, "Biz çocuklarımızı yuvalardan, yurtlardan sıcak yuvalara götüreceğiz. Anne ve baba şefkati olan evlere yerleştireceğiz. Yani artık çocuk yuvalarını ve yetiştirme yurtlarını kapatıyoruz. 2013 yılı sonunda bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Bu yıl 'aileye dönüş', 'koruyucu aile' ve 'çocuk evleri' üzerinde yoğunlaşacağız. Yani çocukların artık kendi evleri olacak. Artık çocuklarımız kendi evlerinde derslerini çalışacak ve hayatlarını sürecekler" dedi.

"ARTIK KOĞUŞ SİSTEMİNDEN AİLE ORTAMINA GEÇİYORUZ"
'Koruyucu aile' uygulaması ile ilgili de bilgiler veren Bulut, "Yetiştirme yurtları ve çocuk yuvalarımızda çocuklarımızın bazılarının anneleri yok, bazılarının babaları yok, bazılarının her ikisi de yok ama bazılarının da her ikisi olmasına rağmen çeşitli sebeplerden dolayı çocuklara biz bakıyoruz. Biz bu çocuklarımızın içinde annesi ve babası olmayanları koruyucu ailelere vermeyi düşünüyoruz. Bu aileler çocuğun birinci dereceden yakını olursa daha iyi olur. Bunlar yoksa koruyucu aile isteyen aileler var. 25 ile 65 yaş arasında evli veya bekar aileler, 'koruyucu aile' için bize başvurabilirler. Ailenin bizden en fazla 3 tane çocuk talebi olabilir. Biz ailelerden çok şey istemiyoruz. Evini geçindirebilecek bir geliri olsun, herhangi bir sabıkası ve bulaşıcı hastalığı olmasın yeter. Duyarlı aileleri koruyucu aile olmaya çağırıyorum. Artık koğuş sisteminden aile ortamına geçiyoruz" diye konuştu.

"KORUYUCU AİLELERE ÇOCUKLARIN YAŞINA GÖRE MAAŞ BAĞLIYORUZ"
Koruyucu ailelere ayrıca çocuğun yaş grubuna göre maaş da bağlayacaklarını ifade eden Bulut, "0-3 yaş arasındaki çocuklara 396 TL, 4-5 yaş çocukları için 597 TL, 6-14 yaş arasındaki çocuklara 767 TL, 15-18 yaş arası 824 TL, 19 yaşından üniversiteyi bitirene kadar 973 TL veriyoruz. Tabi bu paraların içinde çocuğun dershaneydi, etüttü, servis parasıydı, okulda yediği yemeğin parasıydı yok. Onları da biz maaş dışında ayrıca ödüyoruz. Hatta aile çocuğu isteğe bağlı sigorta yaptırırsa onun parasını da biz karşılıyoruz" şeklinde konuştu.
Şu anda koruyucu aile uygulamasında Türkiye'de 6. sırada yer aldıklarını vurgulayan Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugüne kadar 51 çocuğumuzu koruyucu ailelere verdik. Tabi çocukları ve ailelerin uygun olup olmadığına biz karar veriyoruz. Çocuğu öncelikle aileye 70 günlüğüne misafir olarak veriyoruz. Bu sürede bizim heyetimiz çocuğu ve aileyi denetliyor. Eğer bu misafirlik süresinde çocuk ve aile kaynaşırsa gerekli prosedürleri yapıp çocuğu aileye teslim ediyoruz. Tabi denetimlerimiz yine devam ediyor. Aileyi ve çocukları ayda bir denetliyoruz. Tabi çocuk ve aile anlaşamadılarsa çocukları alıp ya 'aile dönüş' ya da çocuk evlerine yerleştiriyoruz. Bakanımız ve Başbakanımızın eşi 6 aylık bir çalışma süresi verdi. İnşallah biz bu sürede bütün çocuklarımızı koruyucu aileye vereceğiz. Veremediklerimizi de aileye dönüş ve çocuk evlerine yerleştireceğiz."
(KRY-CC-Y)

10.01.2013 10:04:23 TSI

Editör: Wan Haber