Bu yıl içinde birbirinden önemli organizasyonlara imza atacak olan İhlas Koleji "Altınçağ'a Öğretmen Olmak" konulu konferansın konuşmacılarından İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Yavuzer ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Üsküdar Kampüsü'nde gerçekleştirilen söyleşide Prof. Dr. Haluk Yavuzer çocuk yetiştirme konusunda altın öğütler verdi.
Altınçağ eğitimi konusunda ufak bir bilgilendirme yapan Yavuzer, bu dönem için ideal yaşın 3 ila 5 yaş arası olduğunu söyledi. Doğumla birlikte eğitimin başladığını belirten Yavuzer, "Burada çocuğun ihtiyacını anlatan iletişim yöntemi ağlamadır. Bu noktada ağlamanın kodunu çözebilecek bir anneye ihtiyaç duyar. Yani ebeveyn olgunluğunda bir anneye ihtiyaç vardır. Ebeveyn olgunluğu demek beyin ve fizyoloji itibariyle anneliğe hazır olmak demektir. Annelik olgunluğu demektir. O olgunluğa erişmiş bir anne kodu doğru çözer ve çocuğun ihtiyacını zamanında karşılar" dedi.
Altınçağ'ın evde ve okulda çocuğun gelişimi için en önemli fırsatların verildiği dönem olduğuna değinen Yavuzer, eğer gerekli koşullar sağlanmazsa bu dönemin kaçırılabileceğine dikkat çekti.
Mutlu çocuk yetiştirmenin şımartmak olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Yavuzer, önemli noktanın çocuğa ihtiyacı olan ilgiyi ve sevgiyi dozunda vermek sevgi ile denetimi bir arada tutabilmek olduğunu ifade etti.
Son dönemde adlandırılmaya başlanan mükemmeliyetçi annelik sendromuna da atıfta bulunan Yavuzer, "Annelerde beni en çok rahatsız eden aşırı titizlik ve mükemmeliyetçilik. Ne gereği var anlamıyorum. Örneğin çocukta 18-20 ay dolaylarında kas gelişimi tamamlanır ve iyi sıcak ilişkiler içinde çocukta tuvalet eğitimi gerçekleştirilebilir. Ama bu 24 ay da olabilir 26 ay da" dedi. Bu tarz anneleri hastalıklı anne kategorisine koyduğunu belirten Yavuzer, annelerin bu takıntıları yüzünden fobileri olan çocuklar yetiştiğini vurguladı.
"Altınçağa Öğretmen Olmak" teması altında bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Altınçağ konferansı 16 Mart Cumartesi günü İhlas Koleji Beylikdüzü Kampüsü Konferans Salonu'nda yapılacak.
(ÖK-ÖK-Y)

12.02.2013 13:02:40 TSI

Editör: Wan Haber