Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Çok uzun vadeli bir şekilde nüfusumuzun nereye gittiğine dair tahminlerimizi yenileyeceğiz ve bu tahminler ışığında nereye gittiğimizi iyi görüp, politikalarımızı ona göre şekillendireceğiz" dedi.
İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen "Valiler Buluşması" toplantısında bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Kalkınma Bakanı Yılmaz, gazetecilerin 'çocuk teşviki' uygulamasının son günlerde gündemde yer aldığını hatırlatması ve ne tür teşviklerin yapılacağının sorulması üzerine, "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nden gelen rakamlardan nüfus artışımızın gelişimini ortaya koyduk. Dün nüfus ve konut araştırmamızı da ilan ettik. Bunun ilerde de daha detaylı çalışmalarını basınla paylaşacağız. Orada da 2 milyondan fazla haneye gidildi. 9 milyon civarında insanımızla anketler yapıldı. Hem konutlarımızın durumu, geçim şartları, engellilik durumu, nüfusumuzun özellikle gibi bununla ilgili çok çeşitli bilgiler elde ettik" dedi.
İlerleyen süreçte nüfus projeksiyonlarını yenileyeceklerini söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti:
"Çok uzun vadeli bir şekilde nüfusumuzun nereye gittiğine dair tahminlerimizi yenileyeceğiz ve bu tahminler ışığında nereye gittiğimizi iyi görüp, politikalarımızı ona göre şekillendireceğiz. Yalnız dünyadaki uygulamalardan şunu biliyoruz, geç kalırsanız bu işlerde, geç müdahale ederseniz daha büyük müdahaleler yapsanız da, daha fazla çaba sarf etseniz de geriye dönüş zor. Zamanında müdahale ederseniz, daha düşük maliyetlerle, daha düşük çabalarla arzu ettiğiniz çabaları almanız mümkün. Dolayısıyla bu sosyolojik dönüşümlerde yerinde ve zamanında müdahale çok önemli. Uzun vadeyi görüp şimdiden bazı tedbirler düşünmeniz gerekiyor. Bu yarın hemen şu somut konuda, bu somut konuda bunu yapacağız demek için erken. Bunun bir çalışmasını yapacağız. Sayın Başbakan Yardımcımız da açıkladı. İlgili tüm bakanlarla birlikte bu konuları analiz edeceğiz, tartışacağız, buna göre bir yol haritası oluşturacağız. Bu yol oluşturmadan çok spesifik konularda şunu yapacak mıyız, yapmayacak mıyızı ben anlamlı bulmuyorum. Önemli olan yol haritamızı şekillendirmek.O yol haritasına uygun bir şekilde etkili olacak yöntemlerle bu işi yapmak. Bunu yaparken de kendi toplumumuza dönüp bakmamız lazım."
Dünyadaki örneklere bakacaklarını belirten Yılmaz, etkili olabilecek yöntemleri belirleyebileceklerini söyledi. Çalışmanın ne olacağının şimdiden söylenmesinin erken olacağını kaydeden Yılmaz, "Şunu söyleyebiliyoruz, biz bütün sosyal politikalarımızda merkeze aileyi koyuyoruz. Ailenin bütünlüğünü koyuyoruz. Bizimde güçlü yönümüz bu. Medeniyetimizden, tarihimizden getirdiğimiz güç bu. Aile yapısını bizim geliştirmemiz, güçlendirmemiz ve korumamız lazım. ABD'ye ve AB'ye bakıyorum, seçim zamanı en fazla konuşulan konulardan birisi ailedir. Çok ciddi bir tahribat olmuş, ondan sonra geriye çevirmek çok zor. Ama bizde çok şükür sağlam bir aile yapısı var. Bir taraftan bu aile yapısını korumamız, sosyal politikalarımızı da aile odaklı bir şekilde sürdürmemiz gerekiyor. Bu alanda da yapacağımız çalışmalarda aile odaklı ve anne odaklı, kadın odaklı bir şekilde bu işe bakmakta yarar görüyorum ben. Bunu böyle olarak görüyorum" diye konuştu.

"AİLE ODAKLI, ANNE ODAKLI BİR YAKLAŞIMIN DAHA ETKİLİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"
Kadınların tasarruf etme konusunda daha güçlü konumda olduklarını vurgulayan Yılmaz, "Bir takım kaynakları kadınlar üzerinden sağladığınız zaman bunun tasarruf oranlarını da attırdığını görüyorsunuz. Bunu şartlı nakil transferinde yapmıştık. Eğitime çocuğunu gönderen ailelere belli bir miktarda bir destek sağlıyoruz ve devam ediyor. Bunu anneler üzerinden yapıyoruz. Bunu yapmamızın bir boyutu amaca uygun kullanılması ve kadının daha tasarruf etmesi, daha verimli bir şekilde bu kaynakları kullanması. Bunları da dikkate aldığımızda benim yaklaşımım bu şekilde. Aile odaklı, anne odaklı bir yaklaşımın daha etkili olacağını düşünüyorum. Bunların detayına inmek için henüz erken, bu çalışmaları bütün bakanlıklarımızla yapacağız" dedi.
Çocuk sayısındaki azalışın zenginleşmeyle ilgili olduğunu belirten Yılmaz, gelir arttığı zaman genel anlamda bir düşüş söz konusu olduğunu söyledi.
(TB-CC-Y)

01.02.2013 12:57:05 TSI

Editör: Wan Haber