Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı'nın ev sahipliğinde Türk Radyoloji Derneği Ankara Şubesi'nin bilimsel faaliyeti olarak düzenlenen "2. Erciyes Pediatrik Radyoloji Sempozyumu", 5-6 Şubat 2013 tarihlerinde Erciyes Üniversitesi'nin Erciyes Dağı Sosyal Tesisi'nde gerçekleştirildi.
İki günde 3 oturum şeklinde düzenlenen sempozyuma Türkiye'nin değişik hastanelerinden ve yurt dışından 60 bilim adamı katıldı.
İlk günkü oturumda Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun, "Türkiye'de Pediatrik Radyoloji Eğitimi" konulu sunum yaptı. Türkiye'de pediatrik radyoloji eğitimin süreci ve öneminden bahseden Prof. Dr. Coşkun, Türkiye'de pediatrik radyolojinin bilim dalı olarak kabul edilmesinin henüz yeni olduğuna dikkat çekti ve artık pediatrik radyolojide yan dal (ihtisas) eğitimlerinin de verilmeye başlandığını söyledi.
Sunumunda ülkemizde pediatrik radyolog sayısının 30 civarında olduğunu, bunların 15'inin pratikte sadece pediatri ile uğraştığını kaydeden Prof. Dr. Coşkun, "Türkiye'de genç nüfus, dolayısıyla çocuk hasta sayısı çok fazla. Bu yüzden çocuk hastaların görüntülenmesinde pediatri radyologlarına büyük görev düşmekte. Ülkemizde pediatri radyologlarının sayısının artması ve bu konuda ihtisas için daha çok kadro ayrılması gerekir" dedi.
Sempozyumda daha sonra Harvard Üniversitesi Boston Çocuk Hastanesi'nden Prof. Dr. Gulraiz Ahmed Chaudry, "Pediatrik Girişimsel Radyolojiye Giriş", "Vasküler Anomaliler Tanı ve Tedavisi" ve "Vasküler Anomaliler Girişimsel Tedavisinde Son Gelişmeler ve Görüntüleme", Kanada Dalhouise Üniversitesi'nden Prof. Dr. Münire Gündoğan ise "Fetal MRI" ve "Çocuklarda Müllerian Anomaliler ve MR Görüntüleme" konularında sunum yaptı.
Sempozyumun ikinci gününde ise Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Doğanay, "Çocuk İstismarına Radyolojik Yaklaşım" konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Dünyada çocuk istismarı sıklığının yüzde 1 ile yüzde 10 arasında değiştiğini kaydeden Doç. Dr. Doğanay, ABD'de her yıl fiziksel istismara bağlı 1 milyon kanıtlanmış vaka, 600 bin çocukta ciddi yaralanma ve 2 bin ölüm vakasının gerçekleştiğini söyledi.
Türkiye'de çocuk istismarına yönelik istatiksel bir rakamın mevcut olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Doğanay, ailelerde çocuk terbiye yönteminin daha çok dayak olarak görüldüğünü ifade etti.
Doç. Dr. Doğanay, "Çocuğu tedaviye getirmede açıklanamayan bir gecikme, fiziksel bulgularla uyumsuz öykü, tekrarlayan şüpheli yaralanmalar, hasardan çocuğu ya da başka birini sorumlu tutan anne-baba, çocuğun hasar ile ilgili anne-babayı suçlaması, anne-babanın çocuktaki hasar konusunda ilgisiz ya da aşırı kaygılı görünmesi durumunda, çocukta fiziksel istismarı düşünmek gerekir" diye konuştu.
(ZB-Y)

07.02.2013 14:37:17 TSI

Editör: Wan Haber