Hayat Boyu Eğitim ve Gelişim Derneği (HEGEM) tarafından 81 ilde yapılan çocuk suçlarının analizini ortaya çıkartmak amacıyla 10 bilim adamının katılımıyla yapılan ve 2 yılda tamamlanan araştırma sonuçlarına göre ilk 5 sıralamasında Eskişehir, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Aydın yer alıyor.
Eskişehir'in ilk sırada yer almasını değerlendiren Avukat Hasan Singil, HEGEM Başkanı Adem Solak'ın çalışmalarında Türkiye'nin Suç Haritası'nda elde edilen verilere göre, Eskişehir'in çocuk suçlarında birinci sıraya yükseldiğini, daha önce yapılan araştırmalarda ''en yaşanılır il'' seçilen Eskişehir'in çocuk suçlarında ilk sırada yer almasının kendisini şaşırttığını ifade etti. Singil, yakın zamanda yetişkin suçlarında da patlama yaşanabileceğini iddia etti.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre suça karışan çocuk sayısı her geçen gün artarken, son 4 yılda çocuk suçlu artış oranı yüzde 36'yı gösteriyor. 2011 yılında 84 bin çocuğun suç işlediği kaydedildi. Türkiye Bilişim Suçları araştırmasında siber suç işleme oranında ilk üç sırayı ise Muğla, Antalya ve Eskişehir alıyor. Bağımlılık Merkezi'nin verilerine göre sigara, alkol, esrar ve uçucu madde kullanımının en yüksek Eskişehir'de olduğu belirlenirken yine sigara kullanımında da en yüksek orana sahip iller arasında yüzde 16.5 ile Eskişehir ilk sırayı aldı.
Tüm açıklanan araştırmaların sonuçlarına bakıldığında, Eskişehir'in ülke bazında ilk sırada yer almasının üzücü olduğunu belirten Singil, ''Şehirde her geçen gün yenisi açılan alkollü mekanların sayısı arttıkça uyuşturucu madde kullanımı ve elde edilmesi de daha kolay hale gelmiştir. Şehir üstü açık kampüs alanı haline gelmiştir. Şehrin üniversite kenti olması sevindirici olmakla beraber ekonomi ve istihdama yönelik çalışmaların göz ardı edilmesi ve neticede işsiz kalan genç nüfusun şehirde çok sayıda mevcut olan alkolü mekanlarda zamanını geçirmesi sonucu suç oranları giderek artmaktadır. Yerel yöneticiler sadece kültür, sanat faaliyetlerİ ve rutin belediyecilik faaliyetleriyle uğraşırken, bir zamanlar Türkiye'nin en iyi ili olan şehrimizin çocuk suçluluğu oranlarında, alkol, esrar, uçucu madde, sigara gibi zararlı madde kullanım oranlarında ilk sıraya oturması oldukça düşündürücüdür'' dedi.
(GÖ-MŞ)

16.12.2012 16:53:13 TSI

Editör: Wan Haber