Emrullah Bayrak’ın Zaman’daki haberine göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, çocukların cinsel istismar ve saldırılardan korunması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun, çocuklara yönelik tecavüz eylemine de yer verilen “Çocukların cinsel istismarı” başlıklı 103. maddesi çerçevesinde açılan dava sayısı, 2006 yılında 2.414 iken, 2011 yılında 16.827’ye yükseldi.

Davalarda 2006’dan 2011’e yüzde 697’lik bir artış söz konusu olduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, şöyle devam etti:

“Nitekim TCK’nın 102. maddesinde ayrıca düzenlenen tecavüz suçu nedeniyle açılan davaların sayısı 2006 yılında 4.419 iken, 2011 yılında 10.726’ya, TCK’nın 105. maddesinde düzenlen cinsel taciz suçu nedeniyle açılan davaların sayısı ise 2006’da 6.244 iken, 2011 yılında 12.729’a yükselmiştir. Bu tür suçların yüzde 70’inin çocuklara yönelik olduğu bilinmektedir. Çocuklara yönelik birçok cinsel saldırı vakasının çeşitli nedenlerle yargıya taşınmadığı ve saklandığı da başka bir acı gerçektir. Dolayısıyla ülkemizde on binlerce çocuğumuz her geçen gün artan şekilde cinsel saldırı suçlarına maruz kalmaktadır. Ortada çok büyük bir toplumsal sorun ve insan hakları ihlali bulunmaktadır.”

Hükümetin, çocukların cinsel istismardan korunması için gereken çabayı göstermediğini kaydeden Tanrıkulu, şunları söyledi:

“Cezaevlerinde, ıslahevlerinde, yetiştirme yurtlarında devletin koruması altında olan çocuklarımızı bile bu tür saldırılardan koruyamamaktadır. Bu tür korkunç saldırılara her gün bir yenisi eklenmektedir. Geçtiğimiz yıllarda Pozantı Cezaevi’nde kalan çocukların uğradığı taciz ve tecavüz olayları ortaya çıkmış, son günlerde ise Aliağa Şakran Çocuk Cezaevi ve Antalya L Tipi Cezaevi’nde çocukların tecavüze uğradığına dair çok ciddi iddialar gündeme gelmiştir.”

Yılda en az 17.000 çocuk istismara uğruyor
Yılda en az 17.000 dolayında çocuğun cinsel istismara ve saldırıya uğradığını kaydeden Tanrıkulu, “Ülkeyi yönetenler açısından özellikle devletin koruması altındaki çocukların uğradığı cinsel saldırılara karşı gereken tedbirleri almamak, en hafif nitelemeyle bu büyük insanlık suçuna göz yummak demektir. Sonuç olarak çocukları artan şekilde cinsel saldırı ve istismar olaylarına maruz kalan bir milletin hiç olmazsa Meclis’teki vekillerinin bu büyük soruna duyarsız kalmaması gerekir” ifadelerini kullandı. (Zaman)

Editör: Wan Haber