CHP Cezaevleri İzleme ve İnceleme Komisyonu üyeleri Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir çocuk cezaevlerinin kapatılmasına ilişkin bir kanun teklifi verdi.

Teklifin gerekçesinde Türkiye’de cezaevlerinde bulunan çocukların yüzde 80’ine yakınının hükümlü değil tutuklu olarak bulunduğu ve topluma kazandırılması mümkün olan çocukların burada daha çok suça sürüklendiğine dikkat çekildi. Çocukların cezaevlerinde tutulması yerine sosyal ve psikolojik açıdan rehabilite edilerek topluma kazandırılması, yönlendirme tekniklerinin uygulanması gerektiği vurgulandı.

TIKLAYIN - ÇOCUKLAR HİÇBİR KOŞULDA TUTUKLANMAMALI

Cezalandırma değil, destek

Bir çocuğun tutuklanmasının ya da cezaevine koyulmasının ancak en son başvurulacak bir önlem olacağının uluslararası sözleşmelerde de geçtiğinin anlatıldığı kanun teklifinde, gelinen noktada çocuk cezaevlerinin artık amacından çıktığı ve hükümetin bu kurumlarda çocukların yaşamlarını ve gelişimlerini olumsuz etkileyecek cinsel istismar, kötü muamele ve şiddet uygulamalarını önleyemediği belirtildi.

“Teklif ile çocuk cezaevlerinin kapatılarak hakkında tutuklama veya mahkumiyet kararı verilmiş olan çocukların çocuk eğitim evlerinde tutulması ve bu kurumların cezalandırma değil sosyal ve psikolojik destek ile yönlendirme ve eğitim amaçlı olarak yeniden düzenlenmesi amaçlanmaktadır.” (YY)

Editör: Wan Haber