Wanhaber.com - Özel Haber

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, milyonlarca çocuk bu günü bayram olarak kutluyor. Dünyanın dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle kutlanacak çocuk bayramında yine çocuk yaşta çalışan ya da çalıştırılan çocuk işçiler günü çalışarak geçirecek.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da bu manzaralarla karşılaşmak mümkün. Kimisi ev ekonomisine katkı sağlamak için çalışıyor kimisi ise oyun salonlarında oyun oynayabilmek için çalışıyor.

Van’da günün ilk ışıkları ile caddelere çıkan çocuklar mendil satarak ya da tartıcılık yaparak ailelerine destek olmaya çalışıyorlar. Yaşları çok küçük olmasına rağmen ekmek derdine düşen çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda da çalışmak zorunda kalıyor.

Çalışmak zorunda olduğunu söyleyen ve ismini vermek istemeyen çocuk çalışan; “Maddi durumumuz iyi değil aileme yardımcı olmak istiyorum. Mendil satarak çok fazla kazanamıyorum ama yine aileme destek oluyorum.“ dedi.

Bir başka çocuk ise; “Aileme destek olmak için tartıcılık yapıyorum. Akşama kadar sokaklardayız, bazı günler işlerimiz iyi gidiyor bazı günler iyi gitmiyor. İyi giden günler kazandığımız paranın bir kısmı ile oyun salonlarına gidip oyun oynuyoruz.“ dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı istatistiklerine göre; 2017/18 öğretim yılında ilkokul seviyesinde (1 - 4. sınıf) okullaşma oranı yüzde 91.5, ortaokulda (5 - 8. sınıf) 94.4 ve lise eğitiminde (9 - 12. sınıf) yüzde 83.5.

Bu verilere göre ilk ve ortaokul düzeyinde yaklaşık 750 bin, lise düzeyinde ise yaklaşık 1 milyon çocuğun okullaşamadığı görülüyor.

Ayrıca dünya çapında şuan 200 milyondan fazla çocuk işçi var. 150 milyon kadar çocuk, isteği ve rızası dışında çalışıyor. Yani mağdur. İçlerinden 73 milyonu ise "tehlikeli" kategorisindeki işlerde çalışıyor.

Sektörlere bakıldığında en büyük oran %71 ile tarıma ait. Hizmet sektörü ise %17'lik paya sahip.

Çocuk işçilerin %12'si ise madencilik dahil sanayi sektöründe çalışıyor. "Tehlikeli" sektörlerde çalışan 19 milyon çocuk, henüz 12 yaşından küçük.

Editör: Wan Haber