Erciş'te 'Deprem gerçeği ve normalleşme' sempozyumunda yaptığı konuşmada özeleştiride bulunan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, “Kimlikli kentlerin hangi noktasına dokunulursa değiştirilebilir ve yeniden bir kimlik kazandırılabilir. Bu kimliği hala kentlere kazandıramadık. 15 yıllık yerel yönetim deneyiminde bunu başaramadık” dedi.

Erciş Belediyesi tarafından “Deprem gerçeği ve normalleşme” konulu sempozyum son oturumuna Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Sosyolog Ceyhan Timur, Psikolog Hüseyin Erol ile Erciş Ticaret Sanayi Odası Başkanı İzzet Yağar konuşmacı olarak katıldı.

Sempozyumun ilk konuşmasını yapan Psikolog Hüseyin Erol, Van depremine tüm kurumların hazırlıksız olması büyük sıkıntılar yarattığını belirterek, bireyler üzerinde ciddi travmalar yarattığını söyledi. Erol, kentte yaşanan travmalarla ilgili örnekler de verdi. Daha sonra konuşan Sosyolog Ceyhan Timur, deprem sonrasında fiziksel ve sosyal durumların alt üst oluşu nedeniyle barınma vb sorunların ortaya çıktığını belirterek, deprem sonrası devletin hazırlıklı olmamasından kaynaklı insanların ölümle karşı karşıya geldiğini söyledi.

Sempozyumda konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban ise, Türkiye’nin olayların yaşanmasından sonra sorumluluğunun öz eleştirisini yapan bir devlet olmadığını söyleyerek, özeleştiri değil siyaseten bunun üzerinden propaganda yapan bir devlet mantığının olduğunu belirtti. Vatandaşı suçlayan, vatandaşa baskı kuran ve aşağılayan bir yapının mevcut olduğunu ileri  süren  Çoban, bunu en önemli örneğinin ise Van depreminde çadır talep eden halkın üzerine gaz bombalarıyla saldırılması olduğunu söyledi.

Devletin kentlere insan temelli bakmadığını iddia  eden  Çoban, "Devlet insan odaklı düşünseydi yerinden inceleme yaprak şehircilik planını buradan geliştirirdi. Oysa Van'ın planı Ankara'dan geliştiriliyor. Kente ilişkin bütün oluşturulan kodlar, Ankara'dan oluşturuluyor. Bu yüzden yerel yönetimler önemli. Biz hala doğusuyla, batısıyla şehircilik özelliğine sahip değiliz. Eğer şehircilik ilkelerini oluşturmazsak, şehircilikle ilgili herkesin kafasında bir plan olur. Bu ilkeleri benimsemezsek biri yüksek kat bina kurar, diğeri gecekondu yapar ve siz şehircilik açısından hiçbir şey yapamazsınız. Bu böyle giderse yaşayacaklarımız yaşadıklarımızdan daha acı olur" diye konuştu.

 Görev yapması gereken devletin şiddete başvurduğunu söyleyen Çoban: “ Kimlikli kentler oluşturmamız gerekiyor. Ülkede yaşanan depremlerde kasaba ve köyleri oluşturacak sayıda insanların öldü. Tedbir alınmadığı için insanların ölüme gitti” dedi. Dünyanın birçok ülkesinden gelir düzeyi yüksek olduğu halde kiracı konumunda olduklarını ve devletin güvenli konutlar yapması zorlayıcı olduklarını aktaran Çoban, "Ancak bizler vergisini ödediğimiz, askerliğini yaptığımız devletin politikalarını zorlamıyoruz, taleplerimizi istemiyoruz. Talepte gevşeme oldukça bizde de gevşeme oluyor. Yerel yönetimler olarak imar konusunda özeleştiri noktasında olduğumuzu biliyoruz. İmar konusu asla taviz vermemiz gereken bir konudur. Bunu mutlaka başarmamız gerekiyor" diye konuştu.

Kentlerin kimliklerinin olduğunu söyleyen Çoban, kimlikli kentlerin hangi noktasına dokunulursa değiştirilebilir ve yeniden bir kimlik kazandırılabileceğini belirtti. Bu kimliği hala kentlere kazandıramadıklarını aktaran Çoban, 15 yıllık yerel yönetim deneyiminde bunu başaramadıklarını söyledi.

Editör: Wan Haber