Konak Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Çoban Ateşi' belgeseli katılımcılara duygusal anlar yaşattı.
Cumhuriyet'in ilk 10 yılında ve öncesinde doğan tanıklardan 'Atatürk'ü ve Cumhuriyet'in ilk yıllarının anlatıldığı belgesel gösterimi ve söyleşine İzmirliler yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikte Atatürk'e olan hayranlık, sevgi ve minnettarlık bir kez daha gündeme getirildi. Bir devrim hikayesi olan 'Çoban Ateşi' belgeselini hazırlayan Gürkan Hacır, yönetmen Barış Yarkadaş ile Cumhuriyet'in ilk yıllarına tanıklık eden, aynı zamanda projenin danışmanlığını yapan tarihçi, yazar Orhan Karaveli ile bugün 102 yaşında olan Nuriye İdil salonu dolduran vatandaşlara duygusal anlar yaşattı. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, çok duygusal ve anlamlı bir buluşma olduğunu kaydederek, Gürkan Hacır ve Barış Yarkadaş'a teşekkür etti. Başkan Tartan, "Anadolu'da yakılan Çoban Ateşi'ni görmeden, anlamadan, yaşamadan gerçekten Cumhuriyet'in bugün ne noktada olduğunu anlamak mümkün değil. Sıkıntıların, büyük zorlukların içinden yaratılan büyük mucizeyi biz hala büyük bir sevgiyle, hayranlıkla izliyoruz. Sadece bizim için değil, dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin aynı gerçeklik yüzümüze çarpıyor. İnsanlar Atatürk'ün gerçekleştirdiği mucizeye hayranlıklarını dile getiriyorlar. Geçekleştirilen bu büyük mucize, Cumhuriyet; bugün her türlü yozlaştırılmaya, dayatmaya, kötülemeye, kuşatmaya rağmen hala ayakta. Cumhuriyet, bu insanların inançlarıyla gerçekleşti" diye konuştu.
ÇOCUK BAYRAMI YAPILACAĞINI İLK O ÖĞRENDİ
Etkinliğin onur konuğu; 1911 doğumlu 102 yaşındaki Nuriye İdil ise Atatürk'le karşılaşmasını gözleri dolarak anlattı. Türkiye Büyük Millet Meclisi 1. Dönem Malatya Milletvekili Hüseyin Sıtkı Gür'ün kızı olan Nuriye İdil, Konya'da eğitim gördüğü okulu ziyarete geldiği sırada Atatürk'ün kucağına oturduğunu ve birlikte fotoğraf çektirdiklerini büyük bir gurur ve heyecan içinde anlattı. İdil, Atatürk'ün kendisiyle konuştuğu sırada ilk kez çocuklar için bir bayram yapacağını kendisine söylediğini belirterek, "Bana, arkadaşlarımı sevip sevmediğimi sordu, çok sevdiğimi söyleyince 'Seninle birlikte bütün Türk çocukları için dünya çocuklarını birraya getireceğim' demişti, söylediğini de kısa süre sonra yerine getirdi ve 23 Nisan'ı çocuk bayramı olarak kutlamaya başladık" diye konuştu. Atatürk'ü bugün yattığı yerde huzur içinde uyutamadığımızı söyleyen Nuriye idil, tüm gençlere çalışmalarını, faal olmalarını ve üretmelerini öğütledi.
Tarihçi yazar Orhan Karaveli ise çocukluğunda iki kez Atatürk'le karşılaştığını ve O'na hayran kaldığını anlattı. Gazeteci Gürkan Hacır, Cumhuriyet'in belgeselini yapmak için yola çıktıklarını belirterek, belgeseli çekimden kısa süre sonra kaybettikleri Oktay Yenal ve Tevfik Çavdar'a ithaf ettiklerini söyledi. Hacır, 100'e yakın Cumhuriyet'e tanıklık etmiş isimlerle konuştuklarını ancak 50 dakikalık belgesele sadece 23 kişinin konuşmasını sığdırabildiklerini belirterek, "Belgeselin devamı gelecek. Konak Belediyesi gibi cesur, cumhuriyetçi belediyelerin ev sahipliğinde belgeselimizi vatandaşlarımızla buluşturduğumuz için çok mutluyuz, Başkan Tartan'a teşekkür ederiz" dedi. Belgeseli özelikle gençlerle buluşturmak istediklerini ifade eden Hacır, 6 şehirde çekim yaptıklarını, 11 bin kilometre yol kat ettiklerini ve 200 saat söyleşi yaparak 50 dakikalık belgeseli gerçekleştirdiklerini belirtti.
Belgeselin Yönetmeni Barış Yarkadaş ise, Atatürk'e sinsice saldırıldığını belirterek, "Atatürk'ün savunulmaya ihtiyacı yok. Yaptığı her şey ortada. Bugün O'na saldıranlar Cumhuriyet'in nimetlerinden faydalanıyorlar" diye konuştu.
BELGESELDE KİMLER VAR
Belgeselde yer alan tanınmış isimlerden bazıları şöyle; Ayten Aygen, Beşir Doster, Cahit Kayra, Güner Özalp, Haldun Dormen, Halit Deringör, Hasan Pulur, Hayrettin Karaca ve Hıfzı Topuz'un yanı sıra, İlham Gencer, Kamran İnan, Korkut Boratav, Müfit Ekdal, Nuriye İdil, Muzazzez İlmiye Çığ, Oktay Yenal, Orhan Karaveli, Orhan Koloğlu, Semavi Eyice, Şerafettin Turan, Tahsin Yücel, Talip Apaydın, Tevfik Çavdar, Turgut Özakman. Gürkan Hacır, Barış Yarkadaş ve Orhan Karaveli etkinlik sonunda Çoban Ateşi kitabını imzaladılar.
(AH-Y)

08.02.2013 12:57:30 TSI

Editör: Wan Haber