Cizre için kurulan kriz merkezinde, kendisi de iki cenazeyi almak için beklerken bianet’e konuşan Ayşe Dicle, ilçeden 39 cenaze çıkarıldığını, saldırıların ise bu sabah da sürdüğünü anlattı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık’tan bu yana devam eden sokağa çıkma yasağı, bugünden itibaren yarım güne indirilecek.

İçişleri Bakan Efkan Ala, “Cizre’de operasyonel faaliyetlerin sona erdiğini”, sokağa çıkma yasağının yasağın gece devam ettiği Silopi'deki gibi süreceğini bugün açıkladı.

Cenazelere DNA testi yapılacak
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), MEYADER ve Mezopotamya Hukukçular Derneğinin oluşturduğu kriz masası, Cizre’deki Cudi ve Sur mahallelerinden çıkarılan cenazelerin Mardin, Şırnak, Urfa’ya gönderildiğini açıkladı.

Cenazelerin bazıları otopsileri yapıldıktan sonra tekrar Cizre’ye gönderilecek.

Kriz masasından Dicle, Cizre’den 39 cenaze çıkarıldığını ancak ilçedeki binarlarda çıkarılamayan cenazeler olduğunu söyledi.

Ayşe Dicle, Cizre’deki bodrum katına sığınmış olan yaralılardan ise hala haber alamadıklarını anlattı.

Kriz masasında yapılan açıklamada da, “cenazelerin birçoğunun yanarak hayatını kaybettiği, kimliklerin tespiti için DNA karşılaştırması yapılması gerektiği” ifade edildi.

Cenazelerden 12’si Şırnak Devlet Hastanesi’nde yer olmadığından Silopi Devlet Hastanesi’ne gönderildi.

Demirtaş: Olay yeri incelenemiyor
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da bugünkü konuşmasında Cizre’de yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

“Savaşı durduramadık diye savaş hukukunun ahlakın ayaklar altına alınmasına da izin veremeyiz. Şu saatlerde Cizre'de yaşandığı gibi.

İki haftadır binalarda sıkıştırılmış yüze yakın genç, kadın çocuktan bahsediyoruz. Birçok değişik rakamlar açıklandı. Ben Cizre'deki durumu istatistiklerle açıklayacak değilim.

Elimizdeki tek ve en sağlam bilgi; orada toplu bir katliam yapıldığı ve savaş suçu işlendiğidir. O insanların nasıl öldürüldüğünü, ne zaman öldürüldüğünü oradaki katledenler ve emri verenler dışında kimse bilmiyor.

Savcı oraya giremiyor, olay yeri incelemesi yapılamıyor. Katledilenler geride delil kalmayacak şekilde cenazeler çürümeye terk ediliyor.”

AİHM’e Cizre daveti
Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarından Ramazan Demir ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Eşbaşkanı Gülşen Özbek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Cizre için bir kez daha başvurdu.

Başvuruda, mahkemenin uygun göreceği mahkeme üye ya da üyelerinin Cizre ilçesinde yerinde inceleme ve soruşturma yapmalarına karar verilmesi talebinde bulunuldu. 

Editör: Wan Haber