Altı gündür açlık grevinde olan HDP’li milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Osman Baydemir ile İdris Baluken, yaklaşık 10 gündür süren girişimlere kayıtsız kalındığını belirterek, bodrum katında bulunan yaralılarla yaptıkları görüşmelerin ses kaydını kamuoyuyla paylaştı. Meclis’te gerçekleştirilen basın toplantıda ses kayıtlarını dinleten HDP heyeti, son görüşmenin Cumartesi günü yapıldığını ve 48 saattir yaralılardan hiçbirinden haber alamadıklarını belirtti. Meral Danış Beştaş tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Sabah saat 09.30 ile 12.30 arasında yaralılarla sürekli irtibattaydık. İlk ses kaydında konuştuğum ambulans görevlisine de çevrede silah sesi, bomba sesi olup olmadığını sordum, bir çatışma olmadığını, sessiz olduğunu söylediler. İkinci ses kaydında, yaralılarla konuştuk, ‘Biz sizi arayınca toplu şekilde çıkacaksınız, kriz koordinasyon merkeziyle toplu olarak çıkmanızda uzlaştık. Onlardan haber alınca sizi arayıp çıkın diyeceğiz’ dedim. Kriz koordinasyon merkezinden uzun süre haber gelmeyince yaralıları tekrar aradık. Yayınlanan üçüncü ses kaydında, yaralılardan Danış Beştaş ile konuşan kişi yanlarında yetkili biri olup olmadığını soruyor. Hemen ardından bomba ve silah sesleri, bodrumda kalanların çığlıkları, bağırışları duyuluyor. Telefon kesiliyor. Saat 11.41’de kesildi. Bir saat aralıksız aradık ulaşamadık. En son temasımız 12.41’de oldu.

Yayınlanan dördüncü ses kaydında da yaralılardan birinin ‘Enkaz altındayız’ dediği duyuluyor. Bakanlığın, oraya müdahale edilmediği iddiası var. Ses kaydının paylaşmamızın tek sebebi var, eğer yaşıyorlarsa bu kayıt vasıtasıyla yaşam haklarını güvence altına almak. O günden beri irtibatımız koptu, anneleri gidip almak istedi, anneleri de gözaltına alındı.” (JİNHA, Fotoğraf: Arşiv)

Editör: Wan Haber