Cizre'de sıkıyönetim uygulamalarını protesto için sokakta olan vatandaşlara yönelik polis şiddeti devam ederken, Nur mahallesine girmeye çalışan polis aracının geçişi sırasında patlama yaşandı. DİHA, patlama sonucunda 5 polisin yaşamını yitirdiğini duyururken, Şırnak Valiliği 5 polisin yaralandığını açıkladı.

Dicle Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Şırnak’ın Cizre ilçesinde polis ablukasına karşı dün, Cudi, Sur, Dicle ve Yafes mahalleri arasında kitlesel yürüyüşler gerçekleştiren vatandaşlar, polis saldırılarının yoğun olduğu Nur mahallesine girmeye çalıştı. Ancak polis mermi ve biber gazı sıkarak vatandaşların Nur mahallesine girişi engellendi.

Kalabalık, Nur mahallesine geçemeyince kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Kobani caddesi üzerinden otogara kadar yürüyen kitle, burada iki gruba ayrıldı. Bir grup Yafes mahallesine geçerken diğer grup da Sur mahallesine geçti.

Gece boyunca Cudi, Sur ve Yafes mahallelerinin girişlerinde bekleyen zırhlı araçlar yer yer mahalleleri tararken, özelikle Cudi mahallesinde sabaha karşı yoğun saldırılar yapıldı. Saldırılar karşısında sokaklarda olan vatandaşlar ses çıkarma eylemi yaparken, sabah saatlerinde resmi kurumlar üzerine konuşlandırılan keskin nişancılar, mahalle içlerine doğru ateş açtı. İlçenin bazı camilerinde ezan okunmazken vatandaşlar, sokağa çıkma yasağına rağmen barikatlar arkasında kalan camilerde namazlarını kıldı.

Bombalanan evlerde dumanlar yükseliyor
Saldırıların en yoğun gerçekleştiği Nur mahallesinde ise sabaha karşı polisler tarafından katledilen 15 yaşındaki Bünyamin İrci’nin cenazesi, mahalleden alınacağı sırada mahalle polis tarafından ablukaya alınarak bomba attı. Nur mahallesinde saldırıdan dolayı yanan evlerden dumanlar yükseldi.

Polis aracının geçişi sırasında patlama
HDP’li vekiller Faysal Sarıyıldız, Mahmut Tuğrul, Leyla Güven ise cenazenin hastaneye kaldırılması için polislerle görüşmeler gerçekleştirerek İrci’nin cenazesini Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırmak amacıyla cenaze aracına ulaştırdı.

Cenazenin teslim edilmesinin ardından sokak başlarında bekleyen özel harekat timlerine ait bir araç Nur mahallesine girmeye çalıştı. Aracın girişi sırasında yaşanan patlama sonucunda 5 polisin yaşamını yitirdiği belirtildi. Polislerin cenazelerinin Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı öğrenildi.

Valilik: 5 polis yaralı
Şırnak Valiliği, bugün ilçede devriye görevi yürüten güvenlik güçlerine rögar içine yerleştirilen patlayıcı ile düzenlenen saldırıda 5 güvenlik görevlisinin yaralandığını açıkladı. Yaralıları almaya giden kurtarma ekiplerine de el bombası ve silahlarla ateş açıldığı belirtilen Şırnak Valiliği’nin açıklamasında şöyle denildi:

“11.09.2015 günü saat 10.45 sıralarında Cizre ilçemizde araçla devriye görevini ifa eden güvenlik güçlerimize karşı, rögar içine yerleştirilmiş patlayıcının patlatılmasıyla saldırı düzenlenmiş. Saldırı sonucu 5 personelimiz yaralanmıştır. Ayrıca yaralı personellerimizin tahliyesi sırasında kurtarma yapan ekiplerimize yoğun şekilde el bombalı ve silahlı saldırı gerçekleştirilmiştir. Faillerin yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Valilikten ölen bebekle ilgili açıklama
Şırnak Valiliği, Cizre’de yaşamını yitiren 35 günlük Muhammed Tahir Yaramış’ın otopsisinde, bebeğin üzerinde ateşli ve delici alet yarasına rastlanmadığını açıkladı. Ancak, 35 günlük bebeğin hastalandığı, çağrılan ambulansın polis ateşi nedeniyle sokağa giremediği ve bu nedenle bebeğin hastaneye ulaşamayarak hayatını kaybettiği aktarılmıştı. Bu duruma rağmen valilik şu açıklamayı yaptı:

“İlimiz Cizre İlçe Belediyesine ait 73 DY 205 plakalı cenaze aracı ile belediye görevlilerince İdil Caddesi üzerinde bulunan camiden 07.09.2015 günü alındığı ifade edilen ve halen Şırnak Devlet Hastanesi morgunda bulunan ismi ve açık kimliği tespit edilemeyen 30-35 günlük bebekle ilgili olarak savcılıkça yaptırılan otopsi sonucunda bebek üzerinde ateşli ve kesici, delici alet yarası olmadığı tespit edilmiştir. Kesin ölüm nedeni Adli Tıp Kurumu’nca alınan doku örneklerinin incelemesi sonucu ortaya çıkacaktır. Bebekle ilgili olarak şu ana kadar ilgili birimlere yakınları tarafından herhangi bir müracaatta bulunulmamıştır.”(DİHA, DHA, ZETE)

Editör: Wan Haber