Cizre Güvenlik Hizmetlerini Destekleme ve Güçlendirme Derneği'nin düzenlediği gecede konuşan İlçe Emniyet Müdürü Ercan İçli, "Polis isteyerek gaz kullanmıyor. Bize molotof kokteyli atılıyor biz gaz atıyoruz, kurşun atıyorlar biz gaz atıyoruz, taş atıyorlar biz gaz atıyoruz, roket atıyorlar biz yine gaz atıyoruz" dedi.
Cizre Güvenlik Hizmetlerini Destekleme ve Geliştirme Derneği Başkanlığı tarafından Cizre Emniyet Müdürlüğü lokalinde düzenlenen geceye, emniyet yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı. Dernek Başkanı Adnan Kadooğlu tarafından organize edilen gecede, katılımcılar ilçenin temel sorunları ile polisin son zamanlardaki orantısız gaz kullanımından duydukları rahatsızlıkla ilgili görüşlerini emniyet yetkililerine iletti. Cizre İlçe Emniyet Müdürü Ercan İçli, "Gaz atmaktan ve kullanmaktan mutlu değiliz. Nevruz'da şehit verdiğimizde isteseydik orayı tarardık ve yüz, iki yüz kişi ölürdü ancak yapmadık. Molotof kokteyli atıyorlar biz gaz atıyoruz, kurşun atıyorlar biz gaz atıyoruz, taş atıyorlar biz gaz atıyoruz, roket atıyorlar biz yine gaz atıyoruz. Çünkü başka şansımız yok. Keşke başka bir alternatifimiz olsa da gaz kullanmasak" diye konuştu.
İlçe vatandaşının kendilerine artık gaz sıkılmasını istemediklerini belirttiğini aktaran İçli, son bir haftadan bu yana İdil Caddesi'nde gaz bombasının kullanılmadığını ifade etti. İçli, "Kendiniz yolu kapattığınız ve vatandaşı rahatsız ettiğiniz için oraya gelip gaz kullanıyoruz. Hiçbir zaman polis durup dururken hiçbir yere gaz atmaz. Ben buraya ilk geldiğimde normal zamanlarda kullanılan gaz bombası sayısı 4 bin 200 iken, geçen gün biz bunu 600'e düşürdük. Ben bizzat tek tek sayıyorum. Vatandaşların olduğu yerde, yaşlıların olduğu yerde, öğrencilerin olduğu yerde ne kadar da bize taş atsalar biz gaz atmıyoruz" şeklinde konuştu.
21 Mart Nevruz kutlamalarında bir şehit verdiklerini ifade eden İçli, "Biz isteseydik oranın hepsini tarardık. Orada 100 kişi, 200 kişi ölürdü ama örgütün ve burayı karıştırmak isteyenlerin amacına ulaşmasını sağlardık. Biz bir şehit verdik ama hiçbir vatandaşın burnu kanamadı. Biz bu gaz meselesini hoşlanarak ve isteyerek yapmıyoruz. Ancak insanlar o kadar abartıyor ki güya biz atılan gaz başına para alıyormuşuz, biz kendimizi taşlatıyormuşuz. Bunu bile söylüyorlar" diye konuştu.
Kendilerinin gaz atmaktan ve kullanmaktan mutlu olmadıklarını belirten İçli, "Atılan her bir gaz 50 lira ve bunu dört binle çarptığınızda çok büyük bir rakam çıkıyor" dedi.
İlçede yaşanan olayları bitirmek ve önlemek için her gün emniyet amirleri ve birim amirleri ile birlikte toplantı yaptıklarını belirten İçli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Vatandaşlar da bize gelip bu konuda size nasıl yardımcı olabiliriz dedi. İdil Caddesi'nde yaşanan olaylardan dolayı hiç kimse orada ev kiralamıyor, orada oturanlar da yaşanan olaylar nedeni ile başka yere taşınıyor. İlçeye 300 öğretmen atandı ve orada çok güzel evler bulunmasına rağmen hiçbir öğretmen oralara gitmedi. Çünkü olayların olduğu yere hiç kimse gitmez, yatırım da gelmez ve öyle kalır. Üç tane, beş tane çocuğu taş atmasına gaz atmıyoruz, attırmıyorum. Ancak taş atma olayı sadece bu bölgenin bir hastalığı. Cizre ve Silopi'de bu çok görülüyor, İdil'de ise çok az. Ama maalesef bu taş attığı sırada oradan geçen birisinin kafasına mı gelir, gözüne mi gelir diye düşünmeden attığı taş kendi akrabasını yaralıyor, kendi arkadaşını yaralıyor."
(AY-YRT-CC-Y)

05.01.2013 14:22:19 TSI

Editör: Wan Haber