Son saatlerde Yunanistan’da yoğun diplomatik trafik yaşanıyor. Türkiye ve Rusya’nın bölgede attığı adımları yakın izlemeye alan Yunanistan, bir yandan da Kıbrıs sorunundaki girişimlerini yoğunlaştırıyor.

Yunanistan medyasına yansıyan son bilgilere göre, Başbakan Aleksis Çipras bugün Rusya Başkanı Vladimir Putin’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Çipras, Putin’e düşen askeri uçakla ilgili taziyelerini iletirken, ikili ülkeyi ilgilendiren konular da ele alındı. İki lider ayrıca, Suriye konusunu da görüştü.

ZİRVE ÖNCESİ GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Çipras, Cenevre Zirvesi öncesi Kıbrıslı Rum siyasetçileri de ağırladı. Yeni bir Kıbrıs stratejisi belirlemeye çalışan Çipras, önümüzdeki saatlerde Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya gelecek. Bu toplantıda iki taraf Cenevre öncesi pozisyonlarını ve görüşlerini tartışacak. Çipras-Anastasiadis görüşmesi öncesinde, Atina’da, Yunanistan ve Kıbrıs Hükümetleri arasında bazı konularda farklı düşüncelerin söz konusu olduğu bilgisi basına yansımıştı.

LEFKOŞA KIBRIS CUMHURİYETİ İÇİN ISRARCI

Bu arada, Lefkoşa’dan ulaşan son bilgilere göre, Kıbrıs Rum tarafı Cenevre Zirvesi’nde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ayrı bir taraf olarak temsil edileceği noktasında ısrarını devam ettiriyor.

Kıbrıs Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodoulidis bu konudaki ısrarını yineledi ve Cenevre’de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin var olmayacağı bir durumun söz konusu olamayacağını vurguladı.
Kıbrıs Rum tarafı açısından Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Cenevre’de temsil edilmesi Kıbrıs Devleti’nin üniter yapıdan federasyona evrimi açısından bir kırmızı çizgi olarak ele alınıyor.

Kaynak: Gazeteduvar

Editör: Wan Haber