Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabao, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) zirve toplantısına katılmak üzere Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e geldi.
Resmi iş ziyareti ve Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) zirve toplantısına katılmak üzere Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e gelen Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabao, Manas Havalimanı'nda Kırgızistan Başbakanı Cantörö Satıbaldiyev tarafından karşılandı. Karşılamanın ardından Hükümet Evi'ne haraket eden Çin Başbakanı ve beraberindeki heyet, Kırgız meslektaşları ile bir araya geldi.
Heyetler arası görüşmede Kırgızistan Başbakanı Cantörö Satıbaldiyev, Çin'in Kırgızistan'ın iyi bir ortağı ve komşusu olduğunu vurgulayarak, "20 yıl süren diplomatik ilişkilerimiz içerisinde istikrarlı bir iş birliği, özellikle de siyasi, ekonomik ve güvenlik konularında iş birliği sağladık" dedi.
Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Jiabao ise 8 sene önce Kırgızistan'a geldiğini belirterek, "ŞİÖ Başbakanlar Zirvesi'nin Kırgızistan'da yapılması hem Kırgızistan hem de başka ülkeler için önemlidir. Çin destek sağlamaktan mutluluk duyuyor. Bu sene iki ülke arası diplomatik iş birliğimizin 20. yıl dönümünü kutluyoruz" dedi. Jiabao, 20 yıl içerisinde iki ülkenin anlaştıkları her konuda birbirine destek sağladığını bildirdi.
Görüşmenin ardından iki ülke arasında ekonomik, teknik, jeoloji ve mineral kaynakları alanında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Bunun dışında otomobil yollarının yeniden yapılması, Çin-Kırgızistan ve Özbekistan demir yollunun yapılması projelerinin gerçekleştirilmesi için imtiyazlı kredi anlaşmaları imzalandı.
Heyetlerarası görüşme sonrası Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Çin Başbakanı Jiabao'yu Ala-Arça Konuk Evi'nde kabul etti.
Çin Başbakanını sevinçle karşıladığını belirten Cumhurbaşkanı Atambayev, "Biz üçüncü kere görüşüyoruz. Dolayısıyla bizim ülkemizin gelişmesine duyduğunuz ilginiz için teşekkür ederim. Anlaşmalar imzalandı. Resmi ziyaretinizin olumlu geçeceğine inanıyorum" dedi.
Jiabao da Kırgızistan ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 20. yılını kutladığını belirti. Jiabao ayrıca, ŞİÖ Başbakanları Zirve Toplantısı'nın yapılmasının hem Kırgızistan'ın gelişmesi hem de örgütün gelişmesi için bir şans olduğuna dikkat çekti.
Jiabao yarın Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Cumhurbaşkanlığın Ala-Arça Konuk Evi Konferans Salonu'nda yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü Zirve Toplantısı'na katılacak.
(CTŞ-GS-D)

04.12.2012 16:56:28 TSI

Editör: Wan Haber