Ardahan'ın Çıldır ilçe Belediye Başkanı Nurettin Aygün, "Aktaş sınır kapısı ile ilgili alınan kararlarda yerel inisiyatif devre dışı bırakılmak isteniyor'' dedi.
Çıldır Belediye Başkanı Aygün, Aktaş sınır kapısı ile ilgili önemli kararlar alınırken yerel inisiyatifin devre dışı bırakıldığını söyledi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkileri ve TOBB yetkililerinin Aktaş sınır kapısını yerinde incelemeleri esnasında yerel yönetimin haberdar edilmediğini ifade eden Aygün, tepki gösterdi. Aygün, şunları kaydetti:
"Göreve geldiğimiz günden itibaren 1992 yılında Aktaş sınır kapısı ile ilgili alınan kararın gerçekleşmesi ve Türkiye'nin 3'ncü büyük kapısı olan bu kapının açılması için elimizden gelen tüm gayretleri gösterdik. Bu konuda da hem devletimizin, hem hükümetimizin, hem bölgemizin siyasetçilerinden de gerekli destekleri gördük ve şimdiki valimizin bu konudaki hassasiyetine de yakından tanığız. Ancak son dönemlerde iş ciddileşip de Aktaş sınır kapısının açılması aşamasına gelindiğinde yer teslimi yapılması için ön çalışmalar başlandığında maalesef üzülerek görüyoruz ki yerel inisiyatif bunun dışında bırakılarak, isteyerek ya da istemeyerek Aktaş'ın açılışı ile ilgili bazı spekülasyonlara yol açılmak isteniyor. Düşünebiliyor musunuz şimdi Ankara'dan Aktaş sınır kapısı ile ilgili son çalışmalar, son noktalar yapılırken Ardahan İl Genel Meclis'i Aktaş sınır kapısını nazım planını onayladığı gün gelen heyetten ne Ardahan İl Genel Meclisinin haberi var, ne Çıldır Belediye Başkanı olarak bizim haberimiz var. Yani biz 30 yıldır Aktaş ile ilgili her taşını, her toprağını, yapılan her işlemi bilen insanlarız. Merkezi üst bürokrasi bizi burada devre dışı bırakarak neye hizmet ettiğinin farkında olduğunu görmesi gerekiyor. Bunu da üzülerek belirtiyoruz ki, burada biz yaşıyoruz buranın kararlarına biz ortağız ve bu insanlar bizi burada yerel yönetimleri bu bölgeye hizmet etmek için seçmişlerdir. Çok üzücü bir durumdur, heyet gittikten sonra bölgenin kaderini, ülkenin kaderini değiştirecek konuda bizim haberimiz oluyor. Biz dışarıya çıktığımız zaman insanlarımız, ticaretle uğraşanlarımız, bu işe umut bağlamış olan insanlarımız Başkan bir heyet geldi dediklerinde sadece yüzlerine bakıyoruz ve sizden duyduk diyoruz. Böyle devlet işleyişi varsa bilemiyorum biz bunu o devlet işleyişinden de bir an önce vazgeçilmesi kanaatindeyiz. Yani hükümetimizin, ilgili Bakanlıklarımızın bizimle diyalog kurduğu aşamada bunları temsilen bölgeye hizmet etmek amacıyla gönderilmiş merkezi üst bürokrasinin de buna hassasiyetle yaklaşması gerektiğini, en azından belediye başkanını, meclis üyelerini gerekirse il belediyesini bu tür heyetlerde, bu tür çalışmalar da davet edip bu konularda bilgilendirme yapmaları gerektiğine inanıyorum.''
(OY-AT-AŞ-Y)

03.12.2012 11:10:56 TSI

Editör: Wan Haber