Sevgililer Günü'nün en çok tercih edilen iki hediyesi olan çikolata ve pelüş oyuncakların astım krizlerini tetiklediği ifade edildi.
14 Şubat Sevgililer Günü hediyeleri arasında en çok tercih edilen çikolata ve peluş oyuncak, reflüye ve ona bağlı olarak da astım krizlerine yol açabiliyor. Prof. Dr. Yonca Tabak, "Sevgilinize aldığınız pelüş oyuncak ya da çikolata reflüyü, dolayısıyla da astımı tetikleyebilir. Güzel bir gün planlarken, ummadığınız sonuçlarla karşılaşmayın" dedi.
Prof. Dr. Yonca Tabak, reflü hastaları için en büyük tehditlerden birisinin kakaolu gıdalar olduğunu belirterek, bu hastalar için çikolatanın yenmemesi gereken yiyeceklerin başında geldiğini ifade etti. Prof. Dr. Tabak, "Pelüş oyuncaklar da toz tutmaya yatkındır. Bu nedenle alerjik nezle ve alerjik astıma neden olabilir. Hayatında alerji ve astım olan kişiler, astım hastası olanların reflüyü tetikleyecek kakaolu gıdalardan uzak durması, çikolata ve türevlerini tüketmemeleri gerekir. Bu insanlar reflüyü tetiklediği bilinen ve kafein içeriği çok olan çay, kahve, kola gibi asitli içecekler ve alkolden mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Pelüş ve tüylü oyuncaklarda ev tozu akarının bulunma oranı yüksek olduğu için bu tip oyuncak ve eşyalardan da uzak durmalıdır" diye konuştu.
(İHA-OK-Y)

29.01.2013 13:53:57 TSI

Editör: Wan Haber