Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Çiftlik'in eski Çiftlik olmaktan çıkacağını ve bir "cadde AVM" haline geleceğini açıkladı.
Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, bir araya geldiği Çiftlik esnafına bir alışveriş koridoru haline getirmek istediği Çiftlik Caddesi ile ilgili projeyi tanıttı. Çiftlik Caddesi'ni Koruma ve Güzelleştirme Derneği üyesi esnaflarla bir araya gelen Başkan Yılmaz, yapmayı düşündükleri projenin köklü bir değişim ve dönüşüm projesi olduğunu dile getirerek, "Cadde üzerindeki binaların dış cephelerinden, caddenin altındaki tüm altyapı tesisatlarına, tretuarlar ve tüm şehir mobilyaları da dahi her şeyin değişeceği büyük bir konsept uygulamasından bahsediyoruz. Mevcut olan ve görüntüyü bozan tüm estetik kaygıları yok eden, değiştiren bir mantığın hayata geçirilmesinden bahsediyoruz" dedi.

DIŞ CEPHE MANTOLAMALARI
Proje kapsamında yapılacak olan alt ve üst yapı çalışmaları bittiğinde ortaya çıkan güzel resmin bozulmaması ve harcanan emeğin ziyan edilmemesi için sonrasında bu cadde üzerine yoğun bir ağır taşıt girişinin olmaması gerektiğini ifade eden Yılmaz, "İşte bu nedenle cadde üzerinde olup da mantolama yani dış cephe tecrit işlemini yaptırmamış binaların sonrasında bu iş için buraya sokacağı ağır makineler zararlı olacaktır. Bu nedenle biz istiyoruz ki işe başlamadan bu binalar bu işlerini bitirsin. Zaten 2008 yılında çıkan enerji tasarrufuna yönelik kanun bu işlemi 10 sene içerisinde yerine getirmeyen mülk sahiplerine bazı yaptırımlar getiriyor. Bu işlemler bittiğinde biz hızlı bir şekilde işe girişip devam edeceğiz" diye konuştu.

TAŞIT TRAFİĞİNDEN ARINMIŞ BİR ALIŞVERİŞ KORİDORU
Çiftlik Caddesi'ni aydınlatmasıyla, dış cephe görüntüleri ile, estetik şehir mobilyaları ve modern alt yapısı ile taşıt trafiğinden arınmış bir alışveriş koridoru haline getireceklerini ifade eden Başkan Yılmaz, "Altını çiziyorum burası bir alışveriş koridoru olacak. Aksi takdirde eski trend, eski anlayış, eski cadde mağazacılığı yaklaşımı ile bir yere varılması mümkün değil. Belki 'Çiftlik her zaman Çiftlik'tir' denebilir ama bunun ötesine geçemeyiz. Bu yüzden Çiftlik'e bir farklılık getirmeliyiz. Çiftlik'i bir farklılık getirme düşüncesi bende buraları tehdit eden alışveriş merkezleri (AVM) gerçeğinden kaynaklanmadı sadece. Çiftlik, Samsun için Samsun tarihi için özel bir yerdir. Diğer şehirlerde kendi içlerinde bu tür özel yerlere sahip çıkmışlar. Biz de bizim için özel olan bu caddeye sahip çıkacağız ve bu caddeyi Türkiye'nin her yerinde konuşulan, insanların gelip alışveriş yapmak isteyeceği bir şahsiyete büründüreceğiz. Burası bittiğinde Samsun'a bir estetik katacak ve iddialı olduğumuz turizm alt yapısına büyük katkı verecektir. Bunu ben iki anlamda çok arzu ediyorum; şehircilik adına çok arzu ediyorum ve bir de giderek ciro kaybedecek, iktisadi kayıplar yaşayacak olan şehir koridorunun değer kaybetmesine üzüldüğümden arzu ediyorum" şeklinde konuştu.

CADDE TRAFİĞE KAPANACAK OTOPARK İHTİYACI OLACAK
Cadde ve çevresinde yaşayan ya da iş yeri olan insanların ve buraya gezmek için, alışveriş etmek için dışarıdan gelen misafirlerin cadde trafiğe kapandıktan sonra otopark ihtiyacı doğacağını belirten Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada öyle bir havza oluşturuyoruz ki bazı yerlerde dikine olan trafiği de kesiyoruz. O durumda sadece caddede değil, çevresinde yaşayan insanlarımızın da bazı temel alışkanlıkları değişecek. Kuzey-güney aksındaki tüm trafik akışı ve anlayışı da değişiyor. Yani bu projeyi sadece Çiftlik ve çevresi olarak görmemek lazım. Kentin merkezi olan bu yerdeki değişiklikler tem kent yaşamındaki bazı dinamikleri ve alışkanlıkları da değiştirecek. Tüm bunlar belirli bir plana, mantığa, ulaşım koordinasyon merkezinin kuracağı belirli bir felsefeye dayanarak yapılacak. Buraya gelen ve burada yaşayan kişilere otopark yeri göstermek zorundayız. Bunu da belirlenen lokasyonlarda meydana getireceğimiz alanlarla yapmayı planlıyoruz."

"YOLA ÇIKTIK BU İŞİ YAPACAĞIZ"
Bu özel projeyi gündemlerine aldıklarını ve yola çıktıklarını belirten Başkan Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: "Yola çıktık. Ertelemiyoruz, geciktirmiyoruz. Çiftlik eski Çiftlik olmaktan çıkacak ve bir cadde AVM haline gelecek. Ancak bu işi yaparken bu caddede yaşayan ya da ticaret yapan vatandaşlarımızı mümkün olduğunca üzmeden ve onları zor durumda bırakmadan, şehrin genel dengelerini bozmadan, alt üst etmeden yapmaya çalışacağız bu işi."

KARAHAN: "BAŞKANA GÜVENİYORUZ"
Çiftlik Caddesi'ni Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Cihat Karahan da Başkan Yılmaz'a yaptığı bilgilendirme toplantısı için teşekkür ederek, "Bu proje gerçekten Çiftlik Caddesi ve Samsun için çok büyük ve önemli bir proje. Bu tür projeleri çok iyi planlayarak yapmak şart. Başkanımız otopark olayına değindi. Bu çok önemli. Belli ki Sayın başkan ve ekibi bu proje üzerinde çok ciddi bir çalışma yapmış. Biz kendisine güveniyoruz. Biz kendileri ile sürekli iletişim halinde olmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.
(SAM-SLH-Y)

09.01.2013 13:51:36 TSI

Editör: Wan Haber