Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hayata geçirilen 'Çiftlik Muhasebe Veri Ağı' Çanakkale'de anıtıldı.
Çanakkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıya İl Müdürü Mustafa Akkuş, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlım, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hüseyin Özen ile Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığından bir heyet katıldı. Bakanlık uzmanları tarafından İl, İlçe Müdürlüğü ve TAR-GEL personellerine Çiftlik Muhasebe Veri Ağı hakkında eğitim verildi.
İl Müdürü Mustafa Akkuş, "İlimiz 2013 yılında ÇMVA sistemine dahil edilen 11 il arasında yer aldı. İl Müdürlüğümüz tarafından toplanan istatistiki verilerin gerçekçi olmasının bakanlığımızca ilimizin de Çiftlik Muhasebe Veri Ağı sistemine alınmasında etkili oldu. 2013 yılı için ÇMVA sistemine ilimizden 20 çiftçi ile gönüllülük ve gizlilik esasına göre sözleşme imzalandı" dedi.
Akkuş, "ÇMVA çiftçilerin karşılaştırma yapabilmesi ve karlılıklarını arttırabilmesi için önemli bilgiler sağlamakta, toplanan verilere göre çiftçi kendi işletmesinin ekonomik durumu ile ilgili genel bir değerlendirme yapabilecek. Ülkemizdeki ve bölgemizdeki kendi işletmesine benzeyen diğer işletmelerle, kendi işletmesini kıyaslama imkânı bulabileceğik., Sisteme kayıtlı olan çiftçilerimiz, işletmesinin karlılığını arttırmak için uygulamalarını değerlendirebilir ve gübre kullanımı, kimyasal ilaç uygulaması, işletmede yetiştirilen ürünler gibi konularda maliyetleri izleyebilir, böylece işletmenin gelecekteki faaliyetlerini daha iyi planlayabilir. ÇMVA sisteme katılan çiftçiye sağladığı faydaların yanı sıra, kayıtlı verilerin araştırmalarda ve tarım politikalarının belirlenmesinde kullanılabilecek" diye konuştu.
ÇMVA sistemine dahil olan çiftçilere 2012 yılı için 375TL destekleme ödemesi yapıldığı öğrenildi.
(GD-MŞ)

30.01.2013 14:51:20 TSI

Editör: Wan Haber