Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Akyazı köyünde ikamet eden ve devletten aldığı teşvik kredisi ile kendisine hayvan çiftliği kuran Vejdi Ayhan, aldığı krediyi geri ödeyemeyince, devletten borçlarının ertelenmesi talebinde bulundu.
2 Yıl önce tanesini 2 bin liraya aldığı inekleri şimdi 2 bin 500 liraya ancak satabildiğini belirten Ayhan, 2 yıl öncesine göre hayvan yeminin arttığını hayvanların da yeterince para etmediği için devletten aldığı krediyi geri ödeyemediğini söyledi. Ayhan, "Çok mağdur durumdayız. Biz kendi imkanlarımızla hayvan barınağını yaptık. Devlet bize hayvan başına sadece bin lira verdi biz de üstüne bin lira daha ekleyerek hayvanların tanesini 2 bin liradan aldık. Bu hayvanları aldığımız zaman etin kilosu 20 liraydı. Şimdi etin kilosu 12 liraya kadar indi. Saman fiyatı 2 yıl önce 150 lira iken şimdi 500 liradan alıyoruz. Arpa iki katı fiyatına çıktı. Yüzde 100 zarar ettik. Ödemelerde çok zorlanıyoruz. Bakıcı paralarını zar zor ödüyoruz. Sağdan soldan borç almaya başladık. Birkaç tane hayvanımız telef oldu. Sigortada çok pahalı olduğu için yapmadık ve telef olan hayvanların parası da bizden çıktı. Devletten isteğimiz bize yardımda bulunsun ve bu kredi borçlarımızı ertelesin ya da başka bir çözüm bulsun" dedi.
Hüseyin Kuzu adlı çiftçi ise, "İneklere saman yetiştiremiyoruz şu anda saman fiyatları çok yükseldi. Et fiyatları düştü. Hayvanları aldığımız zaman yem fiyatları düşüktü ancak şu anda samanı 500 liradan alıyoruz. Oldukça zorlanıyoruz. Hayvan fiyatları düştü. Devletimizden kredi borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz" diye konuştu.
(İA-YRT-AŞ-Y)

13.12.2012 16:56:42 TSI

Editör: Wan Haber