Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda fiyatların üreticiyi sevindirmediğini bildirerek, "Ocak ayı enflasyonu gıda ve alkolsüz içeceklerde tüketicide yüzde 4 artarken, tarımda üreticide fiyatlar yüzde 2,62 geriledi" dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, üretici fiyatlarında (ÜFE) genel enflasyonun, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,18, tarımda yüzde 2,62, tarım, avcılık ve ormancılıkta yüzde 2,95, tarım ve avcılıkta yüzde 3,23 gerilediğini belirtti.
Ocak ayında tarım içinde yer alan ormancılık ve tomrukçulukta fiyatların yüzde 9,02, balıkçılıkta ise yüzde 13,24 arttığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
"Ocak ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde, genel enflasyondaki yüzde 1,88 artışa karşın tarımda yüzde 7,57, tarım, avcılık ve ormancılıkta yüzde 8,03, tarım ve avcılıkta yüzde 8,16, ormancılık ve tomrukçulukta yüzde 3,44 düşüş, balıkçılıkta yüzde 14,41 artış oldu. On iki aylık ortalamalara göre, Ocak ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde, genel ÜFE yüzde 5,33 artmışken, tarımın genelinde enflasyon yüzde 4,63, tarım, avcılık ve ormancılıkta yüzde 4,33, tarım ve avcılıkta yüzde 3,94, ormancılık ve tomrukçulukta yüzde 17,88, balıkçılıkta yüzde 19,41 enflasyon yaşandığını görüyoruz. Üretici fiyatlarının tarımda, Ocak ayı itibarıyla son bir yılda yüzde 7,57 düşmesi, girdi fiyatlarının arttığı bir ortamda çiftçiye sıkıntı veriyor."
Enerji, işlememiş gıda, alkollü içecekler, tütün ve işlenmiş gıda ürünleri çıkarıldığında tüketici fiyatlarında yüzde 7,31 olan yıllık artışın yüzde 5,72'ye gerilediğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
"Merkez Bankası Ocak ayı fiyat gelişmeleriyle ilgili yaptığı değerlendirmede, tütün ve gıda ürünleri fiyatlarının tüketici enflasyonundaki yükselişin belirleyicisi olduğuna, bu iki grubun yıllık enflasyona katkısının bir önceki aya kıyasla 1,48 puan arttığına dikkat çekiyor.
Değerlendirmeye göre, tüketici fiyatlarına bakıldığında, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yaklaşık 3 puan artarak yüzde 6,85'e yükseldi. Bu gelişmede işlenmemiş gıda fiyatlarının etkisi izlenirken işlenmiş gıda fiyatlarının aylık artış hızında yavaşlama kaydedildi. Mevsimsel etkilerden arındırıldığında yüzde 5,1 gibi yüksek bir oranda artış kaydeden işlenmemiş gıda fiyatlarında temel sürükleyici sebze fiyatları oldu. Sebze fiyatlarında yüzde 21,4 ile endeks tarihinin en yüksek Ocak ayı artış oranı kaydedildi."
GÜBRE, MAZOT, ELEKTRİK FİYATLARI ARTARKEN
Merkez Bankası'nın da belirttiği gibi, bitkisel ürünler ile meyve ve sebze üretici fiyatlarının aylık bazda gerilediği bu dönemde, tüketiciye sunulan taze meyve ve sebze fiyatlarının belirgin bir oranda yükselmesiyle sektördeki tüketici ve üretici enflasyon oranları arasındaki farkın açıldığını vurgulayan Bayraktar, "çiftçi emeğinin karşılığını alamamıştır. Gübre, mazot, elektrik gibi ürünlerin fiyatları artarken, finansman maliyeti ortadayken, çiftçinin ürettiği ürünün fiyatının bir yıl önceki fiyatın yüzde 7,57 altında kalması kabul edilebilir bir durum değildir" dedi.
İşlenmiş gıda fiyatlarının son dört aylık dönemdeki yüksek oranlı aylık artış eğiliminin ardından Ocak ayında yüzde 0,58 oranında yükseldiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
"Yurt içi buğday fiyatlarındaki yukarı yönlü seyre paralel olarak ekmek ve tahıllar grubundaki fiyat artışları sürerken ekmek ve tahıl dışında kalan işlenmiş gıda ürünlerinin fiyat artışları yavaşlamıştır. Bu çerçevede, yıllık işlenmiş gıda enflasyonu yüzde 8,85'e gerilemiştir.
Üretici fiyatlarında ise mevsimsellikten arındırılmış tarım fiyatlarındaki gerileme sürdü. Ocak ayında, bitkisel ürünler ile meyve ve sebze fiyatları yüzde 1,64, canlı hayvan üretici fiyatları yüzde 7,35 geriledi. Buğdayda Mayıs ayından bu yana fiyatlar yüzde 17,2 arttı."
Bayraktar, çiftçinin, fiyatlarda istikrar istediğini, ne tüketiciyi mağdur edecek oranda fiyat artışı, ne de sektörü mağdur edecek oranda fiyat düşüşünden yana olmadığını bildirdi.
(BC-ÖK-E)

05.02.2013 11:58:12 TSI

Editör: Wan Haber