Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali ile ortak basın toplantısı gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda da bir çok alanda attığımız adımlarla geleceğe yönelik Türkiye-Tunus ilişkilerinin gerek ekonomik alanda, gerek ticari alanda, gerek kültürel alanda, eğitim-öğretim alanında, aynı zamanda askeri-siyasi alanda farklı bir güce ulaştığını göreceğiz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen ortak basın toplantısı öncesinde ise iki ülke arasında kültür merkezlerinin kuruluşuna ilişkin protokol anlaşması imzalandı. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Kurulması'na ilişkin işbirliği protokolüne ise Başbakan Erdoğan ile Tunus Başbakanı Cibali imza koydu.
Anlaşmaların ardından bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleşen görüşmelerde ikili ilişkileri tüm cepheleriyle ele aldıklarını belirterek, Yasemin Devrimi'nden sonra Tunus'un Arap dünyasındaki yerinin farklılık arz etmeye başladığını ifade etti. "Halklarımızın beklentilerinin Tunus ve Türkiye noktasında çok çok farklı olduğunu görüyorum" diyen Başbakan Erdoğan, "Şu anda da bir çok alanda attığımız adımlarla geleceğe yönelik Türkiye-Tunus ilişkilerinin gerek ekonomik alanda, gerek ticari alanda, gerek kültürel alanda, eğitim-öğretim alanında, aynı zamanda askeri-siyasi alanda farklı bir güce ulaştığını göreceğiz" dedi.
Tunus'taki liselerde Türkçe'nin seçmeli ders olarak okutulur hale geldiğine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Tunus'ta şuanda Türkçe'nin orada liselerde okutulur hale gelmiş olması da gerçekten seçmeli bir ders olarak Tunus'ta okutuluyor olması Tunus'un Türkiye'ye karşı duyduğu sempatinin çok farklı bir ispatıdır ve bu seçmeli derse de 300 öğrenci müracaat etmiş durumda" diye konuştu.
İki ülke arasındaki ekonomik potansiyelin 1 milyar doların üzerine ulaştığını kaydeden Başbakan Erdoğan, 40 kadar Türk işadamının Tunus'ta yatırımları bulunduğunu fakat yeterli olmadığını söyledi. Bu sayının daha da artırılacağına inandığını ifade eden Erdoğan, Tunus'lu işadamlarının da Türkiye'de yatırımlarını göreceğine inancının tam olduğunu belirtti.
"2013 yılı içerisinde az önce attığımız imzaların da gereği stratejik konseyimizin inşallah ilk Bakanlar Kurulu'nu da orada toplayacağız" diyen Başbakan Erdoğan, "Öyle zannediyorum ki Mart ayı içerisinde oradaki toplantıyı gerçekleştirmek üzere Tunus'ta bu adımı atmış oluruz" dedi. Başbakan Erdoğan ayrıca iki ülke arasındaki kültürel merkezlerin açılmasına yönelik atılan imzayı hatırlatarak, Cibali'nin desteğiyle bir yer tahsis edileceğine vurgu yaptı ve "İnşallah bizler de orada Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin güzel bir projeyle orada bina edilmesini, inşa edilmesini sağlayacağız" şeklinde konuştu.

"BU ANLAŞMAYLA TÜRK-TUNUS İLİŞKİLERİNE YENİ BİR BOYUT KAZANDIRDIK"
Ortak basın toplantısında konuşan Tunus Başbakanı Cibali ise, "Bizler burada bugün bir anlaşmaya imza attık ve TürkTunus ilişkilerine yeni bir boyut kazandırdık. Bu ilişkilerin kökeni aslında tarihte yatmaktadır" diyerek, iki ülke halklarını birbirine yaklaştıran unsurun sevgi olduğunu söyledi. "Bizler demokrasi, kalkınma ve özgürlüğü yaşayan toplumları oluşturmayı arzulamaktayız" diyen Cibali, "Siz bu uyanış ve deneyimle bizden önce hareket ettiniz. Bizse Arap dünyası içinde belki de öncü bir rol oynadık. Dolayısıyla şunu bilmeliyiz ki bütün dünya bizi izliyor, Tunus'ta bizi izliyorlar ve dünya bizden başarılı olmamızı temenni ediyor. Türkiye'nin yaptığı ise sadece bir dilek değil, aynı zamanda bir destektir" şeklinde konuştu.
Çok kısa süre içerisinde Türkiye-Tunus ilişkilerinde çok büyük bir sıçrama gerçekleştiğini kaydeden Cibali, Tunus'a verilen desteklere karşı vefakar olacaklarını dile getirdi. "Bizler Türk Arap ilişkilerini gerçekleştirmek için elimizden geleni yapmalıyız" diyen Cibali, iki ülke arasındaki ilişkiler için, "Bazılarının istediği gibi değil, bizim istediğimiz gibi olması için elimizden geleceğini yapacağız" dedi.
Türkiye için, "Demokratik bir ülkedir, yapıcı bir ülkedir ve hiç kimsenin bu ülkeden korkmaması gerekmektedir" diyen Cibali, el ele vererek çok güzel işleri hayata geçireceklerini ve Tunus'un da Türkiye'nin en büyük stratejik ortağı olacağına vurgu yaptı. Ortak basın toplantısının ardından ise Başbakan Erdoğan ve Cibali gazetecilere poz vererek akşam yemeği için Resmi Konut'a geçti.
(AT-Eİ-Y)

25.12.2012 19:51:43 TSI

Editör: Wan Haber