Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP İzmir İl binasında yaptığı basın toplantısında İzmir ve Türkiye genelinde yaptıkları bir seçim anketinin sonuçlarını açıkladı.
Günaydın, partisinin İzmir ve ilçelerinin yanı sıra İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin'den Karadeniz ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kentlerdeki oy oranlarını tek tek açıkladı. Günaydın, seçim anketleriyle ilgili bir manipülasyon olduğu için yüz noktada 250 bin denekle gerçekleştirdikleri anket sonuçlarından elde edecekleri verilerle karar destek mekanizması oluşturacaklarını belirtti ve CHP'nin Tire ve Bayındır dahil olmak üzere tüm ilçelerde birinci olacağını söyledi.
Günaydın, sonuçlardan elde edeceği verilerle karar destek mekanizması oluşturacaklarını belirterek şunları söyledi: "İzmir'de, şu an Tire ve Bayındır hariç olmak üzere tüm ilçelerde belediyeler CHP'li. Biz bu ilçelerin 12'sinde ve İBŞB'de nüfus ölçeğine göre bilimsel olarak saptanmış deneklerle bir anket çalışması yaptık. Tire ve Bayındır dahil olmak üzere 2014 Mart seçimlerinde İzmir'in tüm belediyeleri CHP'li belediyelerce yönetilecek. Tarihi rekor kırılacak yerler var. En sorunlu yerlerde bile CHP'nin AKP'in oldukça üzerinde olacak bir siyasi tablo gösterdiğini söylemek istiyorum. Orta yerde bir sorun yok. Elde ettiğimiz başarıyı daha yukarı çekmek için bir çalışmanın içerisindeyiz."
Anketi 12 yerde gerçekleştirdiklerini ve metropol ilçelerin tümünde AK Parti'nin açık ara önünde olduklarını kaydeden Günaydın, AK Parti ile yarış olacağı konuşulan Karabağlar, Buca, Bayraklı ve Çiğli'de de önde olduklarını söyledi: "AKP ile yarış yok. AKP kendini bir yarışın içinde sanıyor olabilir. Bu dört ilçede de CHP, seçimi rahatlıkla alabilecek şekilde AKP'nin önündedir. Kimsenin kuşkusu olmasın" diyen Gökhan Günaydın, anketi Türkiye genelinde 100 yerde yaptıklarını kaydetti. Günaydın, sonuçları kamuoyuyla paylaşmak niyetinde olmadıklarını sadece partilerinin aday ve strateji belirlemesine katkı sağlaması için gerçekleştirdiklerini belirtti.
Kamuoyunda anketleri çarpıtmaya yönelik gayretler olduğu için anketle ilgili kısmi bilgilendirme yaptığını belirten Günaydın, İstanbul'da Beyoğlu, Beykoz ve Çekmeköy'de yarışı önde götüreceklerini savundu.
Günaydın, İstanbul ve Trakya'da tarihi rekor kıracaklarını iddia ederek şu bilgileri verdi: "Türkiye genelinde 100 yerde anket yaptık. Bu kamuoyuna açıklanmak üzere yapılmış bir anket değil. Tam tersine bu CHP'nin aday ve strateji belirlemesine katkı sağlanması için yapıldı. Kamuoyunda bu anketleri çarpıtmaya gayret edenler var. Bu manipülasyonu önlemek için kısmi bilgilendirme yapıyoruz. İstanbul'da da 12 CHP belediye açısından sorun yok. Beyoğlu, Beykoz gibi Çekmeköy gibi altı yedi yeni ilçeyi de katacağız. Ve büyük ilçelerin oyuyla da CHP 2014 Martında İstanbul'u alacak. Trakya açısından tarihi bir rekor gelmekte olduğunu söyleyeyim."
Günaydın, anket sonuçlarına göre, Akdeniz Bölgesi'nde de CHP'nin önde olacağına dair sonuçlar elde ettiklerini dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz, İzmir'i geliştirme amacıyla sınırlı bir siyaset anlayışına sahip değiliz. Ege illerinden Balıkesir'de üç parti at başı gidiyor, bunun CHP lehine dönüşeceğine dair kuşkumuz yok. Akdeniz'de, Muğla ve Aydın'dan başlayarak Antalya ve Mersin üzerinde spekülasyon var. Antalya'da hem kentsel hem kırsal alanda açık farkla öndeyiz. Mersin'de üç partili yarış var. MHP de var. Mersin'de en ufak sorun görmüyoruz."
Günaydın, partisinin yine anket sonuçlarına göre, İç Anadolu Bölgesi'nde de Ankara ve Eskişehir başta olmak üzere yüksek bir başarı göstereceğini savunarak şöyle konuştu: "CHP çok doğru bir belediye yönetimi sürdürüyor. 2014'te de yine CHP Ankara'da başarılı olacak. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oyları partisinin oylarının 20 puan gerisindedir. Melih Gökçek yine 3. Partide aday gösterilme sürecine girmek istiyorsa, yapmadıklarını yapmak durumundadır. Çankaya'sından Yeni Mahalle'sine Etimesgut'tan Mamak'a Ankara yarışında CHP çok ciddi varlık gösterecek."
Günaydın'ın Karadeniz ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu değerlendirmesi ise şu şekilde oldu: "Karadeniz'de Artvin'den Zonguldak ve Sinop'ta CHP başarılı bir performans gösteriyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da en anlamlı çabaları ortaya koymuştur. Ancak bu çabalarının karşılığı hak ettiği oy düzeniyle kendisine geri dönmüyor. Bu bölgelerde iddialı olduğumuz belediyeler var. Ancak alamadığımız yerlerde de oy oranımızın kıyaslanmayacak ölçüde yükselecek oy oranımız."
(HD-HO-Y)

10.12.2012 17:20:00 TSI

Editör: Wan Haber