CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ile CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi, Şile'de batan yük gemisinin 7 mürettebatı ile bir balıkçı ve bir bot personelini arama çalışmalarını izledi. Kayıp yakınlarının sorunlarını da dinleyen Hamzaçebi, "Bir ihmal var ise bu ihmal ortaya konulmalı" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ile CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi'nin de aralarında bulunduğu heyet, Şile'de batan ''Volgo-Balt 199'' adlı yük gemisinin 7 mürettebatı ile bir balıkçı ve bir bot personelinin arama çalışmalarının yürütüldüğü bölgeyi ziyaret etti. Burada ailelerin sorunlarını da dinleyen CHP'li heyet çalışmaların yürütüldüğü bölgede incelemelerde de bulundu.
Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, "Çalışmalarda bugün 6. gününe girdik. Bir balıkçımız Mümin Akgün ve kıyı emniyetinden Mehmet Genç isimli vatandaşlarımız kayıptır. Kendilerine ve cesetlerine herhangi bir şekilde ulaşılabilmiş değildir. Yetkililerden bilgi aldık, ailelilerden ve balıkçı arkadaşlarımızdan bilgi aldık. Ortada hiç kimsenin içine sinmeyen bir tablo var Rus bandıralı bir yük gemisinin batması nedeniyle o gemiden de 7 mürettebat kayıp. Sonuçta kurtarma amacıyla denize açılan kıyı emniyeti bir şekilde batmış 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ayrıca 7 Rus vatandaşı da kayıp, bunların sonucunda ortaya konulan kurtarma faaliyeti vatandaşlarımızın ölenlerin kayıpları ailelerinin hiçbirisinin içine sinmiyor. Birçok soru işareti var. Öyle bir havada kurtarma faaliyeti açısından o teknenin denize açılmasının yanlış olduğu şeklinde bir kanaat ifade ediliyor. Yine kurtarma faaliyetine yönelik olarak var olan sistemin son derece yetersiz olduğu ortaya konuluyor. Ulaştırma Bakanı böyle acılı bir olayda buraya gelmeyecek de başka ne zaman gelecek?" dedi.
Ortada bir ihmal var ise bunun ortaya konulması gerektiğini de ifade eden CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi şunları söyledi:
"Şimdi bu iddiaları balıkçılar, aileler onların yakınları ortaya koyuyorlar. Burada görevli olan kurtarma ekibi böyle bir kurtarmanın çok riskli olacağı kurtarmaya girişilmesi halinde kendilerinin de hayatlarının endişeye düşebileceği endişesiyle bu faaliyete katılmıyorlar. Onun üzerine bir 2'nci ekip yedek ekip görevlendiriliyor. Yapılması gereken bir bilirkişi incelemesi üniversitelerin ilgili bölümleri akademisyenlerden oluşan bir grupun bu işi incelemesi bu işi inceleyip bütün kamuoyunu tatmin edecek bir raporu ortaya konulmasıdır. Varsa sorumlular hakkında işlem yapılması, sorumlu arama peşinde değiliz. Ortada bir ihmal var ise bu ihmal ortaya konulmalı. Türkiye bir daha böylesi olayları yaşamamalıdır" diye konuştu.
Daha sonra Hamzaçebi, Mehmet Genç'in babası Osman Genç'i CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile konuşturdu. Kılıçdaroğlu'nun baba Genç'e başsağlığı dileyerek, "Acınızı paylaşıyorum" dediği öğrenildi. Öte yandan, CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebii bir dalgıcın isteği üzerine denizin dibini gösteren bir cihazı da İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ı arayarak talepte bulunduğu da belirtildi.
(MB-ET-Y)

09.12.2012 15:05:01 TSI

Editör: Wan Haber