CHP'liler, 14 Şubat Sevgililer Gününde kadına karşı şiddeti, Ermeni Kilisesi önünde dans ederek protesto etti.
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanlığı, V-Day hareketinin dünya genelinde şiddete karşı yürüttüğü "One Billion Rising / Bir Milyar Ayaklanıyor" kampanyasına İstanbul'dan destek verdi. Parti tarafından Samatya'da bulunan Surp Kevork Ermeni kilisesi önünde düzenlenen etkinliğe kadınların ilgisi de yoğun oldu. Son 2 ay içerisinde yaşlı Ermeni kadınların saldırıya uğraması nedeniyle kilisenin önünde düzenlenen etkinlik kapsamında şiddete karşı dans edildi.
"Susma Dans Et", "Kadına Şiddete Hayır" ve "Kadına Şiddete Son" gibi pankartlar açan kadınlara CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kağan Salıcı ve Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen ile bir grup CHP'li destek verdi. Salıcı, ''Kadına Şiddete Hayır, dans et'' yazılı bir dövizi de sırtına yapıştırarak desteğini sürdürdü. Kadınların çoğunlukta olduğu grup, daha sonra çeşitli oyunlar oynayarak şiddeti kınadılar.
Kilisenin önünde el ele tutuşan grup, hep birlikte Yunanların geleneksel halk dansı olan Sirtakiyi oynadılar. Kadınlar daha sonra Ege yöresi oyunu olan Harmandalı ve Damat oyununu da oynayarak şiddete hayır dedi. Oyuna CHP İl başkanı Oğuz Kağan Salıcı da katılarak destek verdi.
Etkinliğin ardından açıklamada bulunan Oğuz Kağan Salıcı, "Bugün 14 şubat dünya sevgililer günü. Bütün dünyada 'One Billion Rising / Bir Milyar Ayaklanıyor' adı ile bir etkinlik düzenleniyor. Bu etkinliğin amacı kadına karşı şiddetin ne kadar yanlış bir şey olduğunu göstermektir. Biz neden bugün Samatya'dayız. Birinci nedenimiz bu etkinliği desteklemek için buradayız. Birde Samatya'da geçtiğimiz günlerde üç tane yaşlı ermeni kadına yönelik saldırı oldu. bu saldırıların biri ölümle sonuçlandı. Onun için biz bugün Surp Kevork kilisesi önüne geldik ve bu yurttaşlarımıza destek olmak istedi.'' dedi.
Kadına karşı şiddetin artık son bulması gerektiğini belirten Çiğdem Ulkay ise, "Sadece kadın değil, çocuklarımıza kimseye şiddet yapmayalım. Toplumumuz şiddet oldu. Artık toplum olarak bundan vazgeçmeliyiz.'' dedi. Hayriye Kolaşı ise yöresel olarak kadına daha fazla şiddet olduğunu düşünüyorum. Bu şiddetin giderilmesi için eğitimin şart olduğunu bilmeliyiz. Bu tür etkinliklerle de şiddete karşı durmalıyız" ifadelerini kullandı.
(MA-ÖFA-Y)

14.02.2013 15:35:51 TSI

Editör: Wan Haber