CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız, kapatılan Ordu Ziraat Odası ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yazılı olarak cevaplandırması talebiyle soru önergesi verdi.
TBMM Başkanlığı'na sunulan önergede, TZOB Yönetim Kurulu'nun Ordu Ziraat Odası'nın tüzel kişiliğinin sona erdirilmesine, odası kapatılan Ordu ili Merkez ilçesinin Perşembe Ziraat Odası'nın faaliyet alanı içine alınarak bu odaya bağlı temsilcilik olarak faaliyetini sürdürmesine, kapatılan Ordu Ziraat Odası'nın bütün borç, alacak, demirbaş, taşıt araçları, menkul ve gayrimenkulleri, iştirakleri, para ve para hükmündeki kıymetleri ve diğer tüm varlıklarının yanı sıra üye kayıtlarının yediemin sıfatıyla faaliyet alanı içine alınan odaya devredilmesine karar verdiği anımsatıldı. Önergede ziraat odalarının tüzel kişiliklerine son verilmesi ve kapatılmasının 6964 sayılı Kanun'un 2'nci maddesinde düzenlendiği, bu kapsamda bir odanın kapatılabilmesi için Birlik tarafından yapılan denetimler sonucunda faaliyetinin bulunmaması, tarımsal potansiyelinin olmaması ve çiftçi sayısının azlığının tespit edilmesi gerektiğine işaret edildi. Önergede, Bakan Eker'in yazılı olarak cevaplandırması istemiyle şu sorular soruldu:
"2011 yılında yapılan TZOB Genel Kurulu'nda 25 ana başlıklı oda faaliyetlerinin 21'ini gerçekleştirmekle 730 ziraat odası arasında birinci sırada olduğu bilinen Ordu Ziraat Odası'nın kapatılması nasıl açıklanmaktadır?
Oda Meclisi'nin görevden alındığı 14.12.2012 tarihinden Oda'nın kapatıldığı 08.01.2012 tarihine kadar faaliyetlerine devam ederek, bin 900 adet işlem yapması nasıl açıklanmaktadır?
Doğrudan gelir desteği için 31 Aralık 2012 gününe kadar dosyalarını hazırlayarak gerekli işlemleri yapmak zorunda olan üreticilerimizin yukarıda sözü edilen tarihlerde Ordu Ziraat Odası'nda yaptığı işlemler geçersiz mi sayılacaktır? Bu nedenle mağduriyet yaşayan kaç üreticimiz vardır? TZOB ve Ordu Ziraat Odası arasında yaşanan problemden ötürü üreticimizin yaşadığı kayıp nasıl telafi edilecektir?
Ordu ilimiz bir tarım kenti olup, ülke fındık üretiminin yüzde 30'unu karşılayan büyük bir tarım potansiyeline sahiptir. 26 bin 700 üye sayısına sahip ve yaklaşık 190 bin çiftçiye hizmet veren Ordu Ziraat Odası'nın 11 bin üyesi bulunan Perşembe Ziraat Odası'na bağlanmasını nasıl açıklıyorsunuz? Bu durumda kapatılma gerekçesi olarak sunulan 'çiftçilerimizin mağduriyeti' devam etmeyecek midir?"
(EDA-CC-Y)

16.01.2013 14:38:21 TSI

Editör: Wan Haber