Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, 2012 yılında İzmir'de toplanan vergi miktarının 32.8 milyar TL olduğunu, İzmir'e yapılan kamu yatırımlarının ise 704 milyon TL düzeyinde kaldığını açıkladı.
İllerin genel bütçeye verdiği vergi payları ile kamu yatırımlarını karşılaştırılmasını içeren kapsamlı bir rapor hazırlayan Yüksel, CHP İzmir İl Binası'nda CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, basın mensuplarının karşısına biri büyük biri küçük tencere ile bir kepçe ve bir çay kaşığı ile çıktı.
AK Parti'nin İzmir'den kepçeyle alıp çay kaşığı ile aldığını belirten Vekil Yüksel, TÜİK, Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı verilerini tek tek açıkladı.
Yüksel, AK Parti'nin İzmir'in kaynaklarını yandaşlarıyla yağmalama planları yaptığını iddia ederek, "İstanbul ve Ankara'yı yağmaladılar. İzmir kendini koruyor. AKP alırsa daha fazla yatırım yapılacak' söylemleri de bilinçli. İzmir'de sosyal demokrat iktidar olmazsa, İzmir'i çok daha kolay yağmalayacaklar. İzmir'in tüm kaynakları başta yandaşlar olmak üzere yağmalanacak. Hatta tarihi okulları bile satıp, pazarlayacaklar. İzmir'i bir ele geçirehlim, şurayı da yağmalayalım anlayışı içindeler. Biz İzmir'de olduğumuz sürece buna izin vermeyeceğiz" dedi.
Ankara'nın kamu yatırımlarından yüzde 15.6, İstanbul'un yüzde 11.2, İzmir'in de yüzde 3.1 oranında pay aldığına dikkat çeken Vekil Yüksel, hükümetin İzmir'den kepçe ile alırken çay kaşığıyla verdiği öne sürdü ve "İzmir'in tenceresi dolu. Bu doluluk yine İzmir iş dünyasının . tüccar, sanayici ve çalışanı yani tüm İzmirlilerin. İzmirli çok üretipp çok vergi ödüyor. Hükümet kendi tenceresini kepçe ile doldururken, İzmir'inkini çay kaşığı ile dolduruyor. Atıp tutuyorlar, İzmir'i yanıltacak rakamlarla ortaya çıkıyorlar. İzmir'e olan bu yaklaşımlarının faturasını 2014'te sandıkta keseceğiz" diye konuştu.
Yüksel, İzmir'in AK Parti Hükümeti'ne bir verip 46 aldığını vurgulayarak, "Tüm kamu harcamaları (personel giderleri, sosyal güvenlik vb) toplamı ise 7.8 milyardır. Vergi gelirleriyle karşılaştırıldığında ise İzmir 4 veriyor bir alıyor. 2012 yılında yapılan illere toplam kamu yatırımları 22 milyar 844 milyon 249 bin olarak gerçekleşirken, İzmir'e düşen pay ise AKP iktidarı tarafından 704 milyon 596 bin TL olarak belirlendi. İzmir'in yatırımlardan aldığı pay 2002 yılında yüzde 6 iken bu oran 2012 yılında yüzde 3,12 olarak gerçekleşti, bu payla Türkiye sıralamasında 74'üncülüğe geriledi. 2011 yılında ise 609 milyon 473 bin TL aldığı kamu yatırımıyla 72'inci sıradaydı."
Yüksel, AK Partili vekillerin sürekli İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yatırım yapmadığı, beceriksiz olduğu şeklindeki açıklamalarına sert tepki gösterdi.
Yüksel, "Kepçeyle alırken o kepçenin sapında bizim elimiz yok. Bazı İzmir vekilleri sürekli karşı açıklama yapıyorlar. Demek ki onlar da o kepçenin sapından tutuyor. Son günlerde büyükşehir belediyesinin yatırım yapmadığı, iyi yönetilmediği, beceriksiz olduğu şeklinde açıklamalar yapıyorlar. Asıl beceriksiz, iki yüzlü olan, burada farklı Ankara'da farklı konuşanlar onlar. Her konuda kamuoyunu yanıltan da asıl onlar. İşte açıkladığımız rakamlar. Bunlar TÜİK, Hazine Müsteşarlığı, DPT ve Maliye Bakanlığı verileri. İzmir 2012'de 32 milyon 817 bin TL vergi ödedi. 704 milyon 596 bin kamu yatırımlarından pay aldı. Hükümet kepçeyle alıyor, çay kaşığıyla veriyor. AKP'li bakanlar ve milletvekilleri farklı açıklamalar yapıyor. Ama rakamlar ortada. İzmir'i atıp tutarak, yalan yanlış rakamlarla aldatabileceklerini düşünüyorlar. 2014 seçimlerinde İzmir'e yaklaşımlarının faturasını İzmirliler sandıkta AKP'ye kesecek" diye sürdürdü açıklamalarını.
Yüksel, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın hafta sonu Kuşadası'nda gerçekleşen teşkilat eğitim toplantısında, 'İzmir en bakımsız şehir kaldı. Çünkü beceriksiz kişilerce yönetiliyor' açıklamasına da yanıt verdi.
Yüksel, "Ertuğrul Günay, AKP teşkilatına kendine göre mesaj vermeye çalışıyor. Günay bu kadar laf etmesine karşın bakanlığının İzmir'e yaptığı yatırım miktarı sadece 12 milyon TL. Bu rakam tek başına İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir arıtma tesisi için yaptığı yatırım miktarı. Sayın Aziz Kocaoğlu'nun sadece arıtma tesisi yatırımının miktarı bu kadar" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımların yükselerek sürdüğünü anlatan Vekil Yüksel, 2007'den sonra 30 ilçe belediyesi hariç olmak üzere büyükşehir belediyesinin yaptığı yatırımlarla devleti solladığını belirtti.
Yüksel, "İzmir Büyükşehir Belediyesi,yatırım miktarıyla devleti solladı.2012'de büyükşehir belediyemiz devletten daha fazla yatırım yapmıştır. Büyükşehir belediyesi 923 milyon 569 bin TL yatırım yaparken, kamu bütçesinden alınan pay sadece 704 milyon 596 bin TL. yani İzmir Büyükşehir Belediyesi 218 milyon TL daha fazla yatırım yapmıştır" diye konuştu.
(HD)

21.01.2013 12:07:38 TSI

Editör: Wan Haber