CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, beraberindeki heyet ile birlikte Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde bulunan Süleyman Şah çadır kentini ziyaret etti.
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ve Akçakale ilçelerinde bulunan çadır kentlerde çıkan yangınlar sebebiyle kente gelen CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, CHP Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karataş ve beraberindeki heyet, Süleyman Şah çadır kentini ziyaret etti. Kampın girişinde bekleyen Suriyeli vatandaşlar ile bir süre sohbet eden Milletvekili Hurşit Güneş, kapıda bekleyen Suriyelilerin kampın dolu olduğunu söylemesi üzerine, bu konuda elinden geleni yapacağını söyledi. Süleyman Şah çadır kent yöneticileri ile görüşüp kenti dolaştıktan sonra açıklama yapan Milletvekili Güneş, şöyle konuştu:
"Birkaç ay önce Hatay'da Apaydın kampını ziyaret etmek istemiş ancak alınmamıştım. Apaydın kampı kamuoyunu aydınlatmaya çalıştığımız biçimde özel bir kamptı. Çünkü Suriye'deki silahlı muhaliflerin ana komuta kademesindeydi. Kamuoyunu bu konuda aydınlatmış olduk. Bugün de Türkiye'deki en büyük geçici sığınma kampı olan Akçakale'deki Suriyelilerin bulunduğu kampı ziyaret ettik ve yetkililerden bilgi aldık. Buraya alındık çünkü; burası silahlı muhaliflerin ana komuta kademesi değil ve burada silahlı insanlar bulunmuyor. Demek ki silahlı muhalifler bulunduğu zaman alınmıyoruz. Bu ortaya çıkmış oldu."
Suriye'de yaşanan dramı hatırlatan Hurşit Güneş, "Suriye'de bir dram yaşanıyor. Bu dramın bir tarafı ve faili var. Bu dramın tek faili yok. Ve bu fail uzun yıllar orada baskı üreten rejim değil; orayı kışkırtan, orayı silahlandıran, oraya silah sevk eden, orada kardeşi kardeşe kırdıran failler var. Ve sonunda insanlar kendi ülkelerinde yaşayamaz hale gelince kendi ülkelerini terk edip gelmişler. Neden Suriye'de her gün çatışma var? Neden Suriye'de her gün insanlar ölüyor? Suriye'de 40 bin insan ölmüş durumda" dedi.

"TÜRKİYE, SURİYE'YE KRİZİ İHRAÇ ETTİ"
Suriye'de yaşanan iç savaştan komşu ülkelerin sorumlu olduğunu iddia eden Milletvekili Güneş, "Türkiye, Suriye'ye krizi ihraç etti ve orası viraneye döndü" diye konuştu. Apaydın'da gördükleri manzaranın Suriye'nin bu hale gelmesinde etkili olduğunu söyleyen Güneş, sözlerine şöyle devam etti:
"Orada gördüğümüz tablo Suriye'deki savaşın bir sonucudur. Ve bunun sonucunda yüz binlerce insanın kendi ülkelerini terk edip buralara gelmesidir. Ve bu soğukta, bu şartlarda kapılarda bekliyorlar."

"TÜRKİYE, SURİYE'DEKİ SAVAŞIN BİTMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR FAKTÖR OLABİLİR"
Suriye'deki iç savaşın bitmesi için Türkiye'nin yardım etmesi gerektiğini belirten CHP'li vekil Güneş, "Türkiye, bu savaşın durması için bir an önce, tarafların bir araya gelerek demokratik bir biçimde yeniden demokratik bir Suriye'nin kurulması, barışın sağlanması, savaşın ve kanın durması için elinden geleni yapmalıdır. Türkiye barış yolunda önemli bir faktör olabilir. Türkiye Suriye'ye silah değil, barışı sevk etmelidir" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE AĞIR BİR EKONOMİK YÜK İLE KARŞI KARŞIYADIR"
Suriyeli mülteciler için çok harcama yapıldığını söyleyen Milletvekili Hurşit Güneş, "Aralık ayında AFAD'ın harcadığı para, 2 milyar 300 milyon TL'dir. Bunun büyük bir kısmı sığınmacılara giden bir paradır. Türkiye çok ağır bir ekonomik yük ile karşı karşıya. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Kışın şartları altında bu insanları en iyi durumda yaşatamadığımız ortadadır. Evet çaba gösteriyoruz ama kış ve çadır ortamının da doğru bir ortam olmadığı ortadadır. Bu dramın sorumlusu hükümetin Suriye konusunda izlediği politikadır" açıklamasını yaptı.
(RÇ-SO-OK-Y)

17.01.2013 14:57:10 TSI

Editör: Wan Haber