Purçu, herkesi Romanca selamlayarak 2015 bütçesinde Romanlara ve diğer yoksullara pay ayrılmasını istedi.

Roman açılımının beş yıl önce başladığını hatırlatan Purçu, hala ilerleme sağlanamadığını, Roman stratejisinin bile henüz yazılmadığını belirtti.

Hayatımız ayrımcılıkla başlıyor

Purçu'nun herkesin alkışladığı beş dakikalık konuşması şöyle:

“İnşaatlara yollara değil, halka, insana, fakire, garibana, yolda kalmışa biraz daha pay ayrılsın. Bunun için bu kürsüye çıktım. Roman kardeşleriniz arka mahallede, çadırda kulübede yaşıyor. Ama 92 yıldır görmüyorsunuz, ilk kez kürsüye çıkan bir kardeşiniz olarak Romanların daha iyi şartlarda yaşaması için barınma, sağlık, eğitim, önyargı ve ayrımcılıktan arındırılmış bir yaşama sahip olmaları için söz aldım. Bu ülkede, dünyada Roman olmak hiç kolay değil.

 

"Hayatımız ayrımcılık ve önyargıyla mücadele etmekle başlıyor. Roman olmak çadırda bir gözodada elektriksiz, susuz yaşamak, 1 liralık salça ekmek almak, komşudan yemek isteme demek. Aç kalmak, işsiz kalmak demek. Maalesef böyle büyüdük. Bu Romanları unutmayalım allah aşkına.

"Romanları sevmeyen var mı, parmak kaldırsın. Sayın bakanım seviyor musunuz allah aşkınıza. O zaman bir şey söyleyeceğim. O zaman 2016 bütçesinden pay ayıracağız. Bu bir ülke meselesi. Sayın bakanım Romanlara, fakire, garibana pay ayıracak mısınız.

"Bizim resmi dilimiz Türkçe ama Romanca selamlamak istiyorum. (Romanca selamlar). Sevgili Türkiyeli Roman kardeşlerim sizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum dedim.

Hala Roman stratejisi yazılmadı

"Roman açılımı burada dimdik durdu. Bunu CHP yaptı. Teşekkürler. Roman açılımı bize büyük heyecan verdi ama verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. Hala çadırda yaşıyoruz. Cumhurbaşkanı dedi ki 1 yılda çadırda kalan roman kalmayacak. 5 yıl geçti yapmayın, strateji belgesi çıkmadı daha.

“Bu devlet hepimizin biz de hissetmek istiyoruz. Ülkemizi seviyoruz  ama en yoksul biziz. Yapmayın allah aşkına. Bu ülkenin gülen yüzüyüz. En kötü şartlar da yaşayıp en neşelisiyiz. Bir Romana sormuşlar neden neşelisin diye. Açlığımızı unutmak için oynuyoruz, yapacak bir şey yok demiş. Sayın bakanım söz mü?" (NV)

Editör: Wan Haber