CHP İzmir Milletvekili ve Enerji Komisyonu üyesi Mehmet Ali Susam, komisyonda görüşülmeye başlanan Enerji Piyasası Kanunu'nun sanayinin ya da tüketicinin ihtiyaçları karşılamaktan çok uzak olduğunu söyledi.
CHP'li Susam, sanayicinin ve vatandaşın elektrik kanunundan temel beklentisinin daha ucuz, kayıp kaçak ve TRT payı gibi ek maliyetlerin olmadığı bir enerji fiyatı olduğunu ifade ederek "Kanun özelleştirmeyi alan dağıtım şirketlerine yeni bir alan oluşturmak ve Borsa İstanbul için yeni bir borsa oluşturmaktan öteye gidemiyor. Tüketicinin adı bu kanunda yok" dedi.
Türkiye'nin ulusal enerji politikasının olmadığını, bu nedenle lobi gruplarının baskısına göre kanun çıkarıldığını ifade eden CHP'li vekil Susam, şöyle konuştu: "Yerli, ucuz ve temiz kaynaklarla elektrik üretmek yerine; pahalı, dış kaynaklara yüzde 70 oranında bağlı bir üretimimiz var. Büyüme hızımızdaki ani artışa cevap verebilecek arz yapımız bulunmuyor. Bunun nedeni gündelik ihtiyaca göre politika belirlemektir. Dün fabrikalara 'kendi elektriği kendi fabrikanda üret' demiştiniz. Bugün kapasite 40 milyar kilovata ulaşınca 'seni sisteme dahil ediyorum' diyorsunuz. Dün 'Sen çok enerji tüketiyorsun, kendi adına trafo alıp enerjiyi daha ucuza işyerine götürebilirsin' diyordunuz, bugün dağıtım kanalını hiç kullanmayanlara dağıtım maliyetler yüklüyorsunuz. Gündelik politika uyguluyorsunuz. Lobilerin bastırmasıyla kanunlarda düzenleme yapıyorsunuz"

SANAYİCİ VE TÜKETİCİ EKDK'DA TEMSİL EDİLMELİ
Enerjinin cari açığı artıran en önemli kalemlerden biri olduğunu hatırlatan Susam, şunları söyledi: "Bu alanda geniş kapsamlı ve ciddi bir çalışmaya ihtiyaç var. Bakanlık elektriğe yüzde 30 zam yaptığını söylüyor ama faturalardaki fark yüzde 100'ü geçiyor. Sayaç okumadan, TRT payına ve bakım maliyetine kadar fiyatlandırmalar tüketiciye yansıtılıyor. Enerji gibi toplumun tüm kesimlerini etkileyen bir alanı yöneten EPDK'da tüketicilerin, dağıtım hizmeti verenlerin, sanayicilerin, ilgili meslek odalarının temsil edilmesine, ihtiyaç bulunmaktadır. Sadece siyaset tarafından atanan bir yapının karar verdiği bir kurum olmaktan çıkararak, enerji fiyatlarının oluşumunda bu kesimlere de söz hakkı sağlanmalıdır"
Elektrik faturalarını şişiren kalemlerden birinin de kayıp kaçak maliyeti olduğunu ifade eden CHP'li Susam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Meclis'ten geçirdiğiniz kanunla Türkiye'nin her yerinde tek tarife kullanılması uygulaması 2015'e kadar uzatıldı. Böylece 3 yıl daha kayıp ve kaçak maliyeti elektrik faturasını ödeyen herkese paylaştırılacak. Bu yaptığınız 'Türkiye hazır değil' diyerek sorunu ertelemektir. Elbette dağıtım şirketin hakları korunmalıdır. Fakat asgari ücretle geçinen, evinde en az lamba yakarak enerji tasarrufu yaparak bütçesini düşünen vatandaşın hakları korunmalıdır. Enerji fiyatı nedeniyle rekabet edemeyen sanayicinin hakkı korunmalıdır. Sorunu derhal çözerek kayıp kaçağı minimuma indirecek tedbirlerin alınmasına şiddetle ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kanunda da tüketicinin korunmasına yönelik bir yasal düzenleme bulunmuyor. Tüketicilerin itirazları için yasal dayanaktan mahrum bırakılmak isteniyor."

SAYAÇLARI DAĞITIM ŞİRKETİ TAKACAK
Kanunla getirilen düzenlemelerden birinin elektrik sayaçlarının dağıtım şirketine devri olduğunu söyleyen Susam, sözlerini şöyle tamamladı: "Sayaç alanında bugüne kadar oluşmuş bir piyasa var. Sayaç üreten fabrikalar, sayaçları takan teknisyenler gibi piyasadan ekmek yiyen oyuncular var. Yapılan değişikle bir gecede bütün bu sektörlerin geleceği hiçbir tedbir alınmadan yok edilmektedir. Bundan sonraki dağıtım şirketlerinin ortak satın alma yöntemiyle, yerli firmaları da görmezden gelerek, saatleri Çin'den getirip takmalarının önüne nasıl geçeceksiniz. Bütün bu fabrikaların yatırımlarının boşa çıkmaması, çalıp vergi ödemesi, istihdam oluşturmaya devam etmesi için aldığınız hangi önlem var?"
(EA-HO-Y)

27.01.2013 10:42:09 TSI

Editör: Wan Haber