CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, ABD'li Sierra'nın İstanbul'da öldürülmesiyle ilgili, "Öldürülen kadın ister bu ülkenin vatandaşı olsun, ister olmasın bu ülke kadınlar açısından güvenli değil" dedi.
Nazlıaka, TBMM basın toplantısı düzenledi. Meclis'te kabul edilerek yasalaşan Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu'nda yer alan iffetsiz kadınla yaşayanın TSK'dan atılacağına ilişkin hükmü eleştiren Nazlıaka, "Kime göre iffetsiz. Hangi kriterlere göre iffetsiz? Erkeklerin dünyasındaki ikiyüzlü ahlak anlayış mı belirleyecek iffetsizin kim olduğunu. Sahte namus anlayışı mı belirleyecek iffetsiz olduğunu?" diye konuştu.
Çıkarılan denetimli serbestlik yasası ile kadına yönelik şiddet nedeniyle cezaevinde bulunanlarında tahliye olduğunu belirten Nazlıaka, bu nedenle cezaevinde tahliye olanların sayısını yüzde 1 olarak belirtilerek bu sayının küçümsenmesini eleştirdi. Nazlıaka, bu yılın Ocak ayında 13 ilde 18 kadının öldürüldüğünü söyledi. Yine Ocak ayında 23 ilde 56 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakasının yaşandığını belirten Nazlıaka, "Kadının kaderi mi sanıyorsunuz siz şiddetin kıskacında yaşamayı? 2012'de öldürülen 9 kadın defalarca şikayette bulunmasına rağmen şikayetleri kayda alınmadı. İki kadın koruma talebine cevap alamadı. Yedisi saldırganları hakkında uzaklaştırma kararı çıkartmasına rağmen öldürüldü. Bir kadının katili ceza almış ancak denetimli serbestlik kapsamında dışarı çıkmıştı, birinin ise cezasının açıklanmasının ertelenmesine karar verilmişti, birinin aldığı hapis cezası paraya çevrilmişti. Bir kadın adliye önünde boşanma dilekçesi yazarken, birisi koruma kararını uzatmak için evden çıktığı sırada öldürüldü. Bir kadın ise koruma kararına ve sığınma evine yerleştirilmesine rağmen öldürüldü. Bu cinayetleri birer rakamdan ibaret görüyorsanız eğer, bu cinayetleri yine 'kadın cinayeti' diye normalleştirip sıradanlaştırıyorsanız eğer, namustu, töreydi, işsizlikti cinnetti diye bahaneler buluyorsanız eğer, en basitinden vicdansızsınız, en basitinden suç ortağısınız kadın katillerinin" diye konuştu.
Nazlıaka, basın toplantısında Türkiye haritasının üzerinde cinayete kurban giden kadınların bulunduğu ve 'Yetmedi mi?' yazısının yer aldığı dövizi gösterdi. Soruları da yanıtlayan Nazlıaka, tecavüzcüsünü öldüren kadına mahkemeden verilen beraat kararını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, korunamayan kadınların kendilerini korumaya çalıştığını söyledi. Nazlıaka, koruma isteyen kadınların yüzde 73'ünün hayatını kaybettiğini ifade etti.
ABD'li Sierra'nın İstanbul'da öldürülmesine ilişkin soru üzerine ise Nazlıaka, "Öldürülen kadın ister bu ülkenin vatandaşı olsun ister bu ülkenin vatandaşı olmasın ülkenin sınırları içerisinde güvende değil. Bu ülke kadınlar açısından güvenli değil" dedi.
(EDA-ÖZ-Y)

08.02.2013 11:56:55 TSI

Editör: Wan Haber