CHP İstanbul Milletvekili ve Ekonomist Müslüm Sarı, ülke ekonomisinin sanıldığı gibi bir büyüme içerisinde olmadığını, işsizliğin ve enflasyonun artacağını iddia etti.
CHP İzmir İl Başkanlığı'nın İzmir Sanat'ta düzenlediği 'Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler' konulu panelde konuşan CHP İstanbul Milletvekili ve Ekonomist Müslüm Sarı, "AK Parti'nin yarattığı algı yanlıştır. Bu illüzyona son vermek zorundayız. Tüm bu büyüme söylemi yetmezmiş gibi, 'İstikrara oy verin, CHP sizi batırır, ekonomi biter' söylemi ile de halkı kandırmaya çalışıyorlar. Önümüzdeki dönemlerde neler olacağı belli değil. Sosyal ve ekonomik açıdan neler yaşayacağımız belirsiz. Siyaseti bunun üzerinden kurgulamalı ve bardağın boş tarafına bakmak zorundayız. Vatandaşı doğru yönlendirmek için birebir bunu açıklamak ve onlara birtakım şeyleri anlatmak zorundayız" dedi.
Türkiye'nin büyüme hızının 1990'ların bile altına düştüğünü ve gelişmekte olan ülkelerden daha yavaş geliştiğimizi öne süren Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Enflasyonun artması kaçınılmaz bir gerçek. İşsizlik ve milli gelir gün geçtikçe daha kötü duruma gidiyor. Başbakan'ın istikrar söylemleri tamamen bir kandırmacadan ibaret olduğu gibi büyüme hızımız 90'lı yılların bile altına düşerek yüzde 3,8'e gerilemiştir. AK Parti hükümeti boyunca ise cumhuriyet döneminin ortalamasını geçemedik ve yüzde 5'te kaldık. Asıl kıyaslama yapılması gereken nokta ise, dünyadaki gelişmekte olan ülkelerle kıyasla durumumuz nedir? Resmi rakamların gösterdiği tüm bu ülkelerin gerisindeyiz. Büyüme hızımız onlara yetişemiyor. Türkiye olarak gelişmekte olan ülkelerden daha az gelişiyoruz. Dünyada yaşanan ekonomik krizlerin sonucunda zaten bahsedilen büyüme oranını yakalamamız mümkün değil."
"Yatırımlar durdu, krediler tıkandı. Her yıl 600 bin genç işsiz oluşuyor" diyen Sarı, işgücüne katılım oranının da düştüğünü söyledi. "Hem özel sektörde hem de kamusal sektörde yatırımlar düştü" diyen Sarı, kredi kanallarının tıkandığını da savundu. Sarı, şöyle devam etti:
"Ortada AK Parti hükümetinin başarı öyküsü filan yok. Sanıldığının aksine sıkıntılı bir Türkiye var ve ciddi bir büyüme düşüşü söz konusu. Türkiye'de her yıl 600-700 bin genç işsizlik havuzuna düşüyor. Ülkemiz genç nüfusa sahip bir ülke. Bu durum oldukça büyük sosyal sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Başbakan 'Çok hızlı büyüyoruz' diyor ama işsizlik de bir o kadar hızlı artıyor. Bu rakam 2013'te yüzde 11'lere kadar çıkarak rekor seviyeye ulaşacaktır. İstihdam oranı ise buna mukabil azalıyor. İş gücüne katılım azalıyor. Bu düşündürücü bir gerçektir. AK Parti hükümeti boyunca daha az insanımızın iş gücüne katıldığını görüyoruz. Rakamlar ise yanıltıcı, hesaplamalar daha dar bir havuz üzerinden yapılıyor."
Cari açık rakamlarına dikkat çekerek, Cumhuriyet tarihinin borç rekorunun kırıldığını söyleyen Sarı, "Rekor seviyeye ulaşan bu borç üretmeden telafi edilmeye çalışılıyor ve hükümet bu borcu ödeyebilmek için sadece ve sadece turizme bel bağlıyor. Tüm bu gelişmelerin sürdürülebilir kalkınmaya büyük sekte vuruyor" dedi.
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ise, 'sıcak parayla günü kurtarmak' hedefinin yanlış olduğunu belirterek, muhalefet partisi olarak toplumu uyarmak ve uyandırmak zorunda olduklarını söyledi. Engin ayrıca, köyden kente, her yerde vatandaşlar ile bir araya gelerek bu konu hakkında bilgilendirmeler yaptıklarını söyledi.
(HD-Y)

05.01.2013 17:40:43 TSI

Editör: Wan Haber