CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, cezaevinde tutuklu bulunan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve kuvvet komutanlarını Anayasa Mahkemesi'nde yargılanmasını açık bir şekilde ortaya koyacak yeni bir anayasa ve yasa değişikliğinin yapılmasını istedi.
Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İlker Başbuğ'un tutuklu bulunmasına ilişkin yaptığı açıklamaları anımsatan Hamzaçebi, bu konuda bir öneri getirdi. Daha önce yapılan anayasa değişikliği ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını Anayasa Mahkemesi'nde yargılanması hükmünün getirildiğini buna rağmen Başbuğ ve kuvvet komutanlarının normal mahkemelerde yargılandığını belirten Hamzaçebi, bunun anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan'ın, Başbuğ'un tutuksuz yargılanması gerektiği yönündeki açıklamalarını olumlu bulduklarını belirten Hamzaçebi, "İlker Başbuğ ve kuvvet komutanlarının Anayasa Mahkemesi'nde yargılanmasını açık bir şekilde ortaya koyacak bir anayasa ve yasa değişikliğini gelin hep beraber yapalım" dedi.
AK Parti'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na yargının yapısına ilişkin verdiği değişiklik önerisini anımsatan Hamzaçebi, "Sayın Başbakan kuvvetler ayrılığından şikayet ettiğini daha önce söylemişti. Dün ortaya konulan teklif açıkça gösteriyor ki Sayın Başbakan, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kuvvetler ayrılığına tahammülü yoktur" diye konuştu.
Hamzaçebi, verilen öneride 22 kişilik HSYK'nın hükümetin kontrolünde ve parlamenterler tarafından seçilmesinin istendiği belirterek, "Bunun anlamı demokrasiye elveda demektir. Sayın Başbakan başkanlık sitemiyle yatıp başkanlık sistemi ile kalkıyor. Bütün yüksek yargı benim kontrolümde olsun istemektedir. Bu temel hak ve özgürlüklere veda etme projesidir" şeklinde konuştu.
Hamzaçebi, daha sonra soruları yanıtladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin açıklamaları verdiği tepkinin anımsatılması üzerine Hamzaçebi, "Daha önce hükümetin uygulamalarına yönelik olarak hükümeti destekleyici mahiyete açıklamalar yapıyordu. O zaman AKP'nin hiç sesi çıkmıyordu. O zaman iyiydi, şimdi yargılamaya ilişkin görüşlerini sununca mı kötü oldu?" dedi.
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün fotoğrafının bir karakolda aranan teröristler listesinde yer almasına ilişkin olarak Hamzaçebi, "Kamu görevlilerinin demokratik hakkın ötesine geçerek görevleri ile bağdaşmayacak şekilde davranışta bulunması, kabul edilmesi mümkün olmayan bir sıfatla nitelendirmesi kabul edilemez. Ben Sayın İçişleri Bakanı'nı göreve davet ediyorum. Emniyet teşkilatına saygımız büyüktür. Bunun tamamının emniyet teşkilatına mal edilmesi de doğru değil" diye konuştu.
İmralı'ya villa yapıldığını haberlerinin anımsatılması üzerine Hamzaçebi, Adalet Bakanlığı bunu yalanladığı için haberin doğru olmadığının anlaşıldığını ifade etti.
Hamzaçebi, AK Parti'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na verdiği yüksek mahkemelerin kaldırılarak yerine Temyiz Mahkemeleri'nin kurulmasına ilişkin önerisinin komisyonda görüşülüp tartışılabileceğini söyledi. Hamzaçebi, temyiz mahkemeleri konusunda çeşitli ülkelerden örnekler vererek teklifin komisyonda görüşülebileceğini belirterek, "Önemli olan buraya atanacak üyelerin seçiminin nasıl olacağıdır" dedi.
(EDA-ÖZ-Y)

07.02.2013 12:34:02 TSI

Editör: Wan Haber