Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi öğrencilerinin bütünleme sınavı hakkından mahrum bırakılması konusunu sordu.
Gürkan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya soru önergesi verdi. Önergesinde, Açık Öğretim Fakültesi öğrencilerine üvey evlat muamelesi yapıldığını savunan Gürkan, "Bütünleme sınav hakkı ellerinden alınan Açık Öğretim Fakültesi öğrencilerinin hayatlarından çalınan bir yılın hesabını kim verecek?" diye sordu. İnsan ömründe bir dakikanın yerinin doldurulmasının mümkün olmadığını kaydeden Gürkan, Avcı'ya verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:
"Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Senatosu tarafından bütünleme sınavları yapılmaması yönünde karar alınmıştır. Halen uygulanmakta olan dönemlik kredili sistemde bir dersten dahi başarılı olamayan öğrenciler bütünleme sınavından mahrum bırakıldıkları için, ders telafisini ancak bir yıl sonra yapabilmektedir. Yaşanmakta olan bu olumsuz gelişmeye ilave olarak; Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi müfredat programında ve yardımcı ders kitaplarında dönem içinde değişikliler yapılması sonucunda öğrencilerin başarı düzeyleri düşmektedir. Değişiklikler sonrasında yeniden basılan kitapların dağıtımında ciddi gecikmeler yaşanmakta, büro hizmetlerinin sınırlı ve yetersiz olması nedeniyle birçok öğrenci sınavdan önce ders kitaplarını tedarik edememektedir. Bu durum öğrencilerin hak kayıplarını daha da artırmaktadır. Eğitimin öneminin dünya tarafından kabul edildiği günümüzde, çocuklarının eğitimini her türlü fedakarlığı yaparak sürdürmeye çalışan ailelerimize destek olmak ve zor şartlarda öğrenimlerini sürdürmeye çalışan öğrencilerimize sahip çıkmak hepimizin görevi olmalıdır."
Gürkan'ın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan yanıtlamasını istediği sorular ise şu şekilde:
"Bütünleme sınavı yapmayan yüksek öğretim kurumları hangileridir? Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin bütünleme sınavı hakkından mahrum bırakılması, Anayasal bir hak olan eğitimde fırsat eşitliğine aykırı değil midir? Bütünleme hakkı bulunan öğrencilerimiz gibi, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğrencilerine de bütünleme sınav hakkı tanınması yönünde bir düzenleme yapılacak mıdır? Eğitim ve sınav başarı düzeyinin en önemli etkeni olan müfredat ve yardımcı ders kitaplarının eğitim dönemi içinde değiştirilmesi uygulamasını doğru buluyor musunuz? Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bürolarının ihtiyaca cevap verecek ölçüde yaygınlaştırılması ve hizmet standartlarının yükseltilmesi için bir çalışmanız var mı? Açıköğretim Fakültesi ikinci dönem ders kitapları öğrencilere ne zaman dağıtılmaya başlanacaktır?"
(ORA-GS-Y)

07.02.2013 16:32:14 TSI

Editör: Wan Haber