Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, hükümete "Büyükşehir Yasası" ile ilgili eleştiriler yöneltti.
Tozan Kongre ve Kültür Merkezi'nde Balıkesir CHP İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Büyükşehir Belediyesi' konulu panelde konuşan Günaydın, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok'un da toplantıya katıldığını düşünerek, kendisine teşekkür etmek istedi. Günaydın, "Sevgili Balıkesir Belediye Başkanımız İsmail Ok'un da aramızda olduğunu söylüyor arkadaşlarım. Arkadaşım hâlâ ısrar ediyor, ancak yapacak bir şey yok" dedi.
2014'ün Mart ayında Balıkesir'in büyükşehir olacağını ifade eden Gökhan Günaydın, "Bu yasa, Balıkesir'de yaşayan insanlara neler getirecek, neler götürecek birlikte değerlendirmeliyiz" diye konuştu. Kanunda aksaklıklar olduğunu savunan Gökhan Günaydın, "Bize dediler ki, İstanbul ve Kocaeli bütün şehirdir. Buralardan çok güzel uygulamalar gördük ve bunu Türkiye'ye yayabiliriz'. İstanbul'un 5 bin 300 kilometrekare yüzölçümü var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konsolide bütçesi 19.1 milyar liradır. Yani, Kadir Topbaş, 8 içişleri bakanının bütçesini kullanmaktadır. Çünkü İçişleri Bakanlığı'nın bütçesi 2.5 milyar liradır. Bu örneği alıyorlar ve Konya'ya teşmil ediyorlar. Peki Konya'nın yüzölçümü ne kadar? 38 bin kilometrekare. Konya, İstanbul'dan 8 kere büyük. Konya'nın bütçesi 1.5 milyar lira. Neredeyse İstanbul bütçesinin 15'te biri kadar. Küçük illerde aldığımız bu örneği kıyı uzunluğu 640 kilometre olan Antalya'da, kıyı uzunluğu bin 100 kilometre olan Muğla'da uygulamak mümkün müdür" ifadelerini kullandı.

"KAPANACAK BELDELERİN SAHİPLERİ ORADA OTURANLARDIR"
Türkiye'de 2 bin 950 olan belediye sayısının bin 400 belediyeye düşeceğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, şu ifadeleri kullandı:
"Bu kapanacak olan belediyeler kimindir, sahipleri kimlerdir; o beldede oturanlardır. Avrupa Yerel Yönetimler Şartında deniyor ki, 'Eğer bir belediye kapanacaksa, sınırında değişiklik olacaksa, halkın görüşünü soracaksın'. Ne yaptılar? Referanduma yanaşmadılar. Dedik, 'gelin, sandık kurulu üyesi olun. Vatandaş kabine girsin. Beldem kapatılsın ya da kapatılmasın diye oy kullanılsın. Sandıkları beraber açalım, oyları beraber sayalım'. 430 beldede iki hafta sonu referandum yaptık. 9 bin yurttaşımız 'bu belde bana lazım değil, kapatın' dedi. 353 bin yurttaşımız 'belde belediyem bana hizmet ediyor, kapatılmasın' dedi. Biz bu tutanakları imzalattırdık. 'Halka biraz saygınız varsa, referandum yaptığımız 430 beldede halk belde belediyesinin kapatılmasını istemiyor; siz de buna hayır oyu verin' dedik. Bir tanesi el kaldırmadı. Balıkesir AK Parti milletvekilleri burada dolaşabiliyorsa, yolunu çevirin, sorun. 'Sen ne hakla benim 50 yıllık, 100 yıllık belediyemi kapatmak için oturduğun turuncu koltukta oy kullanıyorsun; sen kimi temsil ediyorsun 'deyin".

SALONDA SESSİZLİK İSTEDİ
Konuşması esnasında perde arkasından gelen seslerden rahatsız olan Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, konuşmasını yarıda keserek sessiz olunması konusunda uyarıda bulundu. Gökhan Günaydın şöyle devam etti:
"Artık devletin valilerinden bahsedemiyoruz. Artık 'ben hükümetin memuruyum' demeyi görev sayan, hükümetin memurlarından söz ediyorum. Nutuk atmaya gelince milletin iradesi, uygulamaya gelince baskıcı, totaliter tek adam rejimi. Burada samimiyet kopmuş."
(BD-MŞ-OK-Y)

12.01.2013 17:51:50 TSI

Editör: Wan Haber