CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, tarım sektörünün her geçen gün kötüye gittiğini ileri sürdü.
Gümüş, partisinin Bandırma İlçe Teşkilatı'nda düzenlediği basın toplantısında, hükümetin tarım politikasını eleştirdi. Ülke tohumculuğunun yabancıların elinde bulunduğunu iddia eden Gümüş, son 10 yılda yağlı tohum, ham yağ, küspe ithalatına ödenen bedelin 18 milyon dolar olduğunu belirterek, "Tohumculukta dışa bağımlı olduk. Sebzede yüzde 45, çim bitkisinde yüzde 60, hibrit sebze tohumculuğunda ise yüzde 80 dışa bağımlı hale geldik. Yabancıları tohumculuk piyasasının hakimi yaptılar. Özel tohum şirketlerinin hibrit mısır, hibrit ayçiçeği, patates ve sebze tohumluklarında yabancıların payı yüzde 100 dür" dedi.
Gümüş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2012 yılı Ocak-Ekim aylarını kapsayan verilerine göre 3 milyon 148 bin ton buğday, 652 bin ton mısır, 200 bin ton çeltik, 662 bin ton ayçiçeği, 967 bin ton soya ithal ederek on yılda 10 milyar 500 milyon dolar para ödendiğini söyledi. Konuşmasında Türkiye'nin 1980 yılına kadar pamuk ihracatçısı iken bugün kullandığı pamuğun yarısını ithal eder duruma düştüğünü ifade eden Gümüş, 11 milyar doların da pamuk ithalatına gittiğini söyleyerek, "2012'de 492 bin ton pamuk ithal edilmiş, bunun karşılığında ise 1 milyar 500 milyon dolar para ödenmiştir" diye konuştu.
Saman fiyatlarındaki ani artışa da işaret eden Gümüş, bu sene yaşanan olumsuzluklara bir de kaba yem sıkıntısının eklendiğini belirterek, yonca fiyatlarının yüzde 100, saman fiyatının ise yüzde 300 arttığını söyledi. Fiyatların yükselmesinde en büyük faktörün nadasa bırakılan araziler olduğunu kaydeden Gümüş, "Çiftçilerin yüzde 30'u tarlalarını para kazanamadığı için nadasa bırakınca buğday ekilemedi" dedi.
Ziraat Bankası aracılığıyla başlatılan sıfır faizli kredi uygulamasına da değinen Milletvekili Gümüş, sektörü bilen bilmeyen herkesin hayvancılık yapmaya başladığını, verilen krediler ile küçük üreticilerin nefes alamaz hale geldiğini ileri sürdü. Gümüş, "Şimdi piyasayı düzenlemek için Et Balık Kurumu'na benzer bir yapıyı yeniden kurmak istiyorlar. İktidar başta canlı hayvan, kemikli et, karkas et ve hayvani ürünlerin ithalatına kapılarını sonuna kadar açtı. Gümrük duvarları neredeyse sıfırlandı. Yani gümrük vergileri yok denecek kadar düşürüldü" şeklinde konuştu.
2012 yılında Ocak-Kasım aylarında toplam 3 milyar 27 milyon 25 TL'lik et ve canlı hayvan ithalatı yapıldığını sözlerine ekleyen Gümüş, bundan en çok ithalat lobileri, şirketler ve gelişmiş ülkelerin yarar sağladığını, Türk gıda sektörünün giderek yabancıların tekellerine geçtiğini iddia etti.
(TK-MŞ-CC-Y)

07.01.2013 18:04:39 TSI

Editör: Wan Haber