CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, BOTAŞ'a borçların ödendiğini ve metro yapımının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devredildiğini belirterek, bu nedenle Başkentgaz'ın özelleştirilmesinin yasal dayanağının kalmadığını söyledi.
Gök, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, yarın Başkentgaz'ın özelleştirilme ihalesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sırf Melih Gökçek'in borçları ödensin ve Ankara metrosunun yapımı tamamlansın diye 2007'de Başkentgaz'ın kurulduğunu savunan Gök, bu şirketin amacının belediyenin BOTAŞ'a borçlarının ödenmesi ve metroya kaynak sağlanması olduğunu söyledi. Başkentgaz'ın önce yüzde 80, şimdi de tamamının özelleştirme kapsamına alındığını belirten Gök, "Son ihalede teklif süresi yarın dolmaktadır. Bütün yatırımcıları uyarmak istiyoruz. Sonucu bilinmeyen bir işe kimsenin girmemesi ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın da kanuni dayanağı kalmayan bir özelleştirmeyi yapmaması gerekir" dedi.
Dün Başkentgaz Müdürü'nün 2011 itibariyle Başkentgaz'ın karının 487 milyon lira olduğunu ve BOTAŞ'A borçların tümüyle ödendiğini açıkladığını belirten Gök, "Başkentgaz'ın özelleştirilmesine dayanak olan kanunda BOTAŞ borcu vardı. Ancak Başkentgaz karlı bir şirket olarak kurumlar vergisinde dereceye girmiş, BOTAŞ'a borcu kalmamıştır. Diğer özelleştirme dayanağı ise metro yatırımlarının yapılmasıydı. Gökçek'in basiretsizliği yüzünden 2011 yılında metro yapımını Ulaştırma Bakanlığı devralmıştır. BOTAŞ'a olan borçlar ödendiğine ve metro yapımı belediye elinden çıktığına göre doğalgazın özelleştirilmesinin kanuni dayanağı kalmamıştır" diye konuştu.
Başkentgaz'ın yüzde 100'ünün özelleştirmesi gündeme geldiğinde Anayasa Mahkemesi'ne gittiklerini hatırlatan Gök, "İhaleye girecek şirketlere hatırlatmak istiyoruz; bu kanun Anayasa Mahkemesi'nin önündedir. Mahkemeden dönmez ise dahi, eğer bir özelleştirme yapılacaksa kanuni dayanağı kalmayan bu özelleştirmeden dolayı Danıştay'a iptal davası açacağız" dedi.
(MÜG-CC-Y)

17.01.2013 14:38:34 TSI

Editör: Wan Haber