CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Uluabat Gölü geçiş güzergahında Bakanlar Kurulu kararıyla başlatılan arazi toplulaştırması sürecinde tarım arazilerinin nasıl etkileneceğini ve diğer soruları iki ayrı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a iki ayrı soru önergesiyle İstanbul-Bursa-İzmir otoyolu projesinde Uluabat Gölü geçiş alternatifi olarak Karacabey otoyol yeni geçiş güzergahında başlatılan arazi toplulaştırmasıyla ilgili süreçte yaşanan sorunları aktardı. Demiröz, Bakan Eker'e yönelttiği soru önergesinde, geçiş güzergahındaki 8.090 dekar arazinin 6.150 dekarının tarım arazisi olduğunu, bu alanın 3.440 dekarının ise mutlak korunması gereken 1. ve 2. sınıf tarım arazisinden oluştuğunu vurguladı. 7 Kasım 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla otoyolun geçtiği Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerine bağlı köyler toplulaştırma kapsamına alındığını hatırlatan İlhan Demiröz, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak Bakanlar Kurulu'nda imzalanan bu karar için otoyolun geçtiği güzergahta tarım arazilerini kaybedecek olan çiftçilerimizin bu toplulaştırma kararıyla hak kaybı yaşadıklarını düşünmüyor musunuz?" diye sordu.
Demiröz, Eker'e "Bölgedeki çiftçilerimize istimlak bedeli ödenmemesi için alınan bu kararı doğru buluyor musunuz? Çiftçilerimizin hem tarım arazilerini kaybetmelerini hem de kamulaştırma bedellerini alamamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yöneltti.
Soru önergesinde otoyol projesinin tamamlanmasıyla tarım üretiminin nasıl etkileneceğini ve tarım arazilerinin ne kadar zarar göreceğini soran Demiröz, Uluabat ve İznik göllerinin de kirlilik riskiyle karşı karşı olduğuna dikkat çekti.
Demiröz, otoyol projesiyle ilgili ikinci bir soru önergesini de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a da, "Bölgedeki çiftçilerimize istimlak bedeli ödenmemesi için alınan bu kararı doğru buluyor musunuz? Çiftçilerimizin hem tarım arazilerini kaybetmelerini hem de kamulaştırma bedellerini alamamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yöneltti.
Demiröz, Bakan Yıldırım'a ayrıca şu soruları yöneltti:
"Otoyol güzergahı belirlenmesi sırasında meslek odaları ve ilgili kamu kuruluşlarından görüş alınmış mıdır? Şayet böyle bir görüş alınmış ise Bursa Milletvekilleri ile paylaşılmış mıdır? 42.800 dekar mutlak ve özel ürün tarım arazilerinden güzergahın geçmesi uygun mudur? Başka bir ifade ile bu güzergah alternatif güzergah olmasına rağmen neden tercih edilmiştir? Kamulaştırma bedellerinin ödenmesi konusunda sözleşmede bir hüküm var mıdır?"
(MŞ-ÖZ-Y)

15.01.2013 18:42:56 TSI

Editör: Wan Haber