CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, hükümetin Bağdat yönetimini devre dışı bırakarak Kuzey Irak Bölgesel Yönetimiyle enerji anlaşması imzaladığını iddia etti.
Çıray, konuya ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Hükümetin Mayıs 2012'de Bağdat'ı devre dışı bırakarak Kuzey Irak Bölgesel yönetimi ile gizli enerji anlaşması imzaladığını ileri sürdü. Bir madde hariç ana metin üzerinde mutabakat sağlandığını ileri süren Çıray, henüz imzalanmamış ve TBMM'den geçmemiş anlaşmanın hayata geçirildiğini söyledi. Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol ve türevlerinin kamyonlarla taşındığı yönünde haberlerin yapıldığını belirten Çıray, bu haberlerin yalanlanmadığını ifade etti. Çıray, "Bu anlaşmalar Sayın Başbakanın Cumhuriyet tarihinin ne büyük kumarını oynadığını gösteriyor" dedi.
Konuya ilişkin soru önergesi verdiğini ve henüz kendisine yanıt verilmediğini belirten Çıray, "Türk milletinin geleceği Başbakan tarafından Ortadoğu masasına sürülmüştür. Gizli anlaşmalarla oyunun en kritik sürecine girmiş bulunuyoruz. Sayın başbakanın Suriye ilgili politikaları Kuzey Irak Bölgesel Yönetimini güçlendirmiştir. Bu anlaşmalar Irak'ın bölünmesine neden olacaktır" diye konuştu.
Çıray, çerçeve anlaşmasını Başbakan'a çok yakın bir işadamının paraf ettiğini ileri sürdü. Başkanlık sistemini eleştiren Çıray, geçmişte bunun bazı siyasilere de önerildiğini ancak onların bu teklifi kabul etmediğini söyledi. Çıray, "Şangay beşlisinin arkasında bu proje yatmaktadır. Bir süredir barış projesi adı altında yürütülen proje, bu projenin güvenlik altına alınma isteğidir" diye konuştu.
Soruları da yanıtlayan Çıray, konuya ilişkin soru üzerine, yürürlüğe girmeyen anlaşma kapsamında Mersin'e petrol sevkiyatı başladığını söyledi. AK Parti'nin Yargıtay'ın lağvedilmesine ilişkin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na öneri sunduğuna ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine Çıray, "Bu gerçekten varsa tek parti devleti dönemi önemli ölçüde kurulmuştur. Tek parti devletinin diğer unsurları tamamlanmaya çalışılıyor" dedi.
(EDA-ÖZ-Y)

06.02.2013 12:07:28 TSI

Editör: Wan Haber