CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, TBMM Genel Kurulunda yeni YÖK yasa taslağını değerlendirdi.
Oluşturulan yeni YÖK yasa taslağını iki örnekle eleştiren CHP'li baydar, ilk olarak YÖK yasa taslağının kar amacı taşıyan şirketlerce kurulacak ve diploma fabrikası haline gelecek olan özel üniversitelere imkân vereceğini, ikinci olarak da yabancı üniversitelerin ülkede okul açmasının yolunu açacağını ifade etti. Yabancı bir üniversiteyle işbirliği yapmanın ayrı, yabancı bir üniversitenin ülkede faaliyet göstermesi ayrı olduğunu belirten Baydar, üniversitelerin bir kültür yuvası olduğunun ne yazık ki unutulmuş göründüğünü sözlerine ekledi.
CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, üniversitelerin bir Cumhuriyet projesi olarak, Ulus devlet bilincini ve Anadolu coğrafyasının farklı bölgelerinden gelen gençleri bir potada topladığını ve Türkiye için ortak aklın oluşturulduğunu ifade etti. Baydar, bu uygulama sayesinde ülkenin ekonomik gelişmişliğinin ülkenin kültürel gelişmesine de yansıtıldığını ve de ülkede topyekûn bir atılımın gerçekleştirildiğini belirtti. Yeni YÖK yasa taslağıyla ülkenin elindeki gücün bu şekliyle halkın elinden alarak emperyal ülkelere devredileceğini kaydeden Baydar, yeni bir YÖK yerine YÖK'ün tamamen kaldırılması gerektiğini bildirdi. Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, ayrıca TBMM'ye sunulan kanun teklifine tüm milletvekillerinden destek istedi.
Milletvekili Baydar'ın sunmuş olduğu kanun teklifi üniversitelere yeni bir bakış açısı getirmekte. 27.10.2011 tarihinde sunulan kanun teklifiyle 30 ilde 41 "Tematik Üniversite" açılması istenilmekte. Açılması istenilen üniversitelerin bir kısmı şu şekilde: Kayseri, Erzurum, Malatya ve Kütahya'da Havacılık Üniversiteleri, Antalya ve Alanya'da Turizm ve Tarım Üniversitesi, Konya'da Tarım ve Endüstri Üniversitesi, Adana'da Tarım Üniversitesi, Yalova'da Doğa Bilimleri Üniversitesi, Manisa Turgutlu'da Ekonomi ve Endüstri Üniversitesi, Edirne'de Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sakarya Geyve'de Doğa Bilimleri Üniversitesi.
(MB-İK)

25.01.2013 12:41:02 TSI

Editör: Wan Haber