CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, "Anayasalar belli toplumsal yapıların üzerine oturtulmalıdır" dedi.
Edirne Barosu tarafından Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Konferans Salonu'nda düzenlenen "Türkiye'de Demokratikleşme Süreci ve Yeni Anayasa" paneline katılan Batum, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini ve bunu herkesin kabul etmesi gerektiğini söyledi. Osmanlı'nın zamanında yaşanılan bu gibi bir süreçten kurtulamadığını ifade eden Batum şunları söyledi:
"Osmanlı'nın aydınları yarı aydın çıktı. Yarı aydınların da cesareti yoktu. 1838 yılında yapılan Ticaret Anlaşması'yla bir mal, 4 kez vergilendirildikten sonra İstanbul'a ulaşıyordu. Oysa aynı dönemde İngiliz malları ise vergisiz olarak satılıyordu. Bu sürecin akabinde 1841'de borçlanma başladı. Ve giderek çöküş başladı."
Konuşmasında anayasadan da bahseden Batum, "Anayasa içi boş kurallar değildir. O toplumu düzenleyen en üstün kurallardır. Anayasalar belli bir toplumsal yapıların üzerine oturtulmalıdır" diye konuştu.

"BAROLAR DİMDİK AYAKTA OLMALI"
Edirne Baro Başkanı Avukat Özgür Yıldırım ise cumhuriyet kazanımları ve hukukun üstünlüğü ilkesinin tehdit altında olduğunu savunarak, "Barolar dimdik ayakta olmalı ve ülkenin bölünmez bütünlüğünü savunmalı" dedi.
Panelin moderatörlüğünü yapan Edirne Barosu avukatlarından Metin Kıray da hukuki anlamda son dönemde yaşanılan gelişmeleri 'vicdan sızlatıcı' olarak değerlendirdi.
Panele; CHP İl Başkanı Avukat Teoman Özdöl ve CHP Milletvekilleri Kemal Değirmendereli ile Recep Gürkan'ın yanı sıra CHP Merkez İlçe Başkanı Avukat Harika Türkay, Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, İl Genel Meclisi Başkanı Nusret Uybaş, baroya bağlı avukatlar ve çok sayıda CHP'li katıldı.
(ORA-ÖZ-Y)

05.01.2013 16:05:30 TSI

Editör: Wan Haber