CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, TBMM'ye sunulan yasa teklif ve tasarılarının tali komisyonlarda yeterince görüşülmediğini öne sürerek, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e, tali komisyonlara sevk edildiği halde burada görüşülmeden kanunlaşan kaç tasarı veya teklif olduğunu sordu.
CHP'li Aytuğ Atıcı, Meclis Başkanı Çiçek'in yazılı yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na (TBMM) soru önergesi verdi. Önergesinde, TBMM Başkanlığının 12 Aralık 2012 tarihinde, 1/722 Esas Numaralı "Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması Hakkında Kanun Tasarısı"nı görüşülmek üzere Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu (tali komisyon) ve Plan ve Bütçe Komisyonu'na (esas komisyon) gönderdiğini anımsatan Atıcı, "Tasarı, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu tarafından işlerin yoğunluğu bahane edilerek görüşülmemiş ve bu durum bir yazı ile Komisyon Başkan Vekili tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu'na bildirilmiştir. Oysa Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu en son 20 Haziran 2012 tarihinde bir kanun teklifini görüşmüş ve o günden beri yaklaşık 7 aydır hiç toplanmamıştır" dedi.
Görev yapmakta olduğu Dışişleri Komisyonu'na gönderilen kanun tasarılarının çok büyük bir kısmının da sevk edilen tali komisyonlarda görüşülmediğini tespit ettiğini kaydeden Atıcı, önergesinde, "Bu durumda TBMM'ye sunulan yasa teklif ve tasarılarının çoğunun yeterince görüşülmeden Genel Kurul'a getirildiği ve burada AKP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildiği anlaşılmaktadır. TBMM İçtüzüğü'nün 14'üncü maddesinde başkanın görevleri arasında 'Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonlarını denetlemek; işlerde birikme olması halinde komisyon başkanı ve üyelerini uyarmak ve durumu Genel Kurulun bilgisine sunmak' yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
Bu kapsamda, Meclis Başkanı Çiçek'e, "Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı görevini yapmadığı ve doğru olmayan bir neden göstererek çalışmaları engellediği için tarafınızdan uyarılmış mıdır? Uyarılmadı ise uyarmayı düşünüyor musunuz?" sorusunu yönelten Atıcı, 24. dönemde tali komisyonlara kaç tasarı veya teklif gönderildiğini, bunların kaçının tali komisyonlarda görüşülerek karara bağlandığını ve kaçının halen beklediğini de sordu. 24. dönemde her bir İhtisas Komisyonuna, tali komisyon olarak gönderilen tasarı veya tekliflerin sayıları ile bunlardan görüşülenlerin ve tali komisyonda görüşülmeden esas komisyonda görüşülerek karara bağlananların sayılarını da öğrenmek isteyen Atıcı, Çiçek'in şu soruları da yanıtlamasını istedi: "Tali komisyonlara sevk edildiği halde burada görüşülmeden kanunlaşan kaç tasarı veya teklif vardır? 24. dönemde kaç kanun veya Kanun Hükmünde Kararname çıkarılmış ve bunlardan kaç tanesi yine 24. dönemde herhangi bir değişikliğe uğramıştır?"
(KYM-AŞ-Y)

30.01.2013 14:00:01 TSI

Editör: Wan Haber