CHP Mersin İl Başkanı Faruk Mehmet Akar, Çamlıyayla ilçesi Sebil beldesindeki Cehennemdere üzerine hidroelektrik santrali yapılacak olmasını eleştirerek, yapılacak her türlü eylemin yanında olacaklarını bildirdi.
CHP İl Başkanı Akar, CHP İl Sekreteri Mehmet Yeşil, İl Yönetim Kurulu üyeleri Sezen Uçan, Ahmet Toros, Zeki Karakoyun ve Aliye Sözcü ile birlikte Cehennemdere üzerinde kurulacak hidroelektrik santralinin çalışmalarının bulunduğu bölgeyi yerinde inceledi. Akar, burada yaptığı açıklamada, Cehennemdere'ye hidroelektrik santrali kurulmasına karşı olduklarını söyledi. Hidroelektrik santrallerinin doğal hayatı yok edip değiştirdiğini, toprakların çoraklaşmasına neden olduğunu ve su kaynaklarına zarar verdiğini kaydeden Akar, AK Parti hükümetini eleştirdi. Hükümetin Mersin'de doğa katliamına devam ettiğini öne süren Akar, Mersin'in denizinin, havasının, toprağının ve derelerinin kirletildiğini belirtti. Hidroelektrik santrallerinin 19. yüzyılda moda olduğunu, oysa 21. yüzyıl şartlarında enerji üretiminin rüzgar ve güneş yardımı ile doğaya zarar vermeden yapıldığını dile getiren Akar, "AKP'liler hala 19. yüzyıl zihniyetindeler. Başta Karadeniz olmak üzere dereleri yok eden AKP, insanların tepkisinden korkmadan Türkiye'nin tabiat varlıklarını yok ediyor. Bu olaylar sadece Karadeniz'de değil, artık Akdeniz'de de başladı. Tabiat harikası olan bölgelerde enerji üretimi ihtiyacı adı altında tabiata katliam yapılıyor. Cehennemdere, dağ turizmi özelliği taşıyan bir bölge. Buraya hidroelektrik santrali yapmak yerine dik yamaçlara rüzgargülleri konulabilir" dedi.
Dünyada artık yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim olduğuna işaret eden Akar, Cehennedere'de de hem rüzgar hem güneşten yararlanılarak enerji üretilebileceğini vurguladı. CHP olarak ormanın, doğal yaşamın ve bölge halkının tarımsal ve içme suyu olarak kullandığı derenin yok edilmesine izin vermeyeceklerini ifade eden Akar, "AKP, bölge insanının kararını almadan halkın geleceği ile oynuyor. Hükümet, hidroelektrik santrallerinin yabancı ülkelerde doğaya zarar verdiği için yasaklandığını bildiği halde dünyanın kaçtığı nükleer ve hidroelektrik santrallerini bizim başımıza dikiyor. Doğayı katletmeleri akıl alır şey değil" diye konuştu.
Hükümet yetkililerinin Cehennemdere'yi gördükten sonra bu doğa katliamını durduracaklarına emin olduğunu kaydeden Akar, burada yapılacak her türlü eylemin yanında olacaklarını sözlerine ekledi.
(KYM-Y)

11.01.2013 14:37:18 TSI

Editör: Wan Haber