CHP Mersin İl Başkanı Faruk Mehmet Akar, 2013 Akdeniz Oyunları kapsamında yapımı devam eden tesis inşaatlarında iş güvenliği konusunda yeterli önlemlerin alınmadığını öne sürerek, "Hiçbir olimpiyat bir insanın canından kıymetli değildir. Bir an önce gerekli önlemler alınsın" dedi.
CHP İl Başkanı Akar, İl Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte merkez Yenişehir ilçesi Çiftlikköy Mahallesi'nde 2013 Akdeniz Oyunları kapsamında yapımı süren ve önceki gece göçük meydana gelen Olimpik Köy inşaatına gitti. 6 işçinin yaralandığı göçükle ilgili bilgi almak isteyen İl Başkanı Akar'ın göçük meydana gelen bölümün önünde fotoğrafının çekilmesine karşı çıkan bazı görevliler ile CHP'liler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından şantiye konteynerine davet edilen CHP heyetine çalışmalarla ilgili bilgi verildi. İnşaat görevlileri ile Akar arasında burada da bir süre devam eden tartışmalardan sonra göçük nedeniyle inşaatta önemli bir gecikme olmayacağı bilgisi verildi.
İnşaat alanından ayrıldıktan sonra konuyla ilgili bir açıklama yapan Akar, hükümeti hem iş ve işçi güvenliği hem de tesislerin yetişemeyebileceği konusunda uyardı. Gördükleri manzaranın hiç de iç açıcı olmadığını söyleyen Akar, önceki hafta Erdemli ilçesinde yapımı süren atış poligonunda, bu hafta da Mersin'deki Olimpik Köy'de meydana gelen göçüklerde 11 işçinin yaralandığına dikkat çekti. Erdemli'de hükümeti iş ve işçi güvenliği konusunda uyardıklarını söyleyen Akar, "İş ve işçilerin güvenliği alınmadan, yeterli önlemler olmadan çok hızlı yürüsün diye inşaat yapımına girişilmiş ama bu da bir takım aksaklıkları yanında getiriyor. Gördüğümüz kadarıyla işçi sayısı ve ekipman az, firmalar bu işe pek de yeterli görünmüyor. Bu, ileride daha büyük facialara neden olabilir. Tesislerin oyunlara yetişmesi için işin hızlı gitmesi lazım ama hızlı giderken de iş ve işçi güvenliği ile sosyal güvenceden ayrılmamak gerekir. İşçiler sigortalı, sendikalı olmalı, çalışma saatleri uygun, yeme-içmeleri düzgün olmalı. Bunların hepsine dikkat edilmeli, ayrıca kullanılan malzemeler çok özenle seçilmeli" diye konuştu.
Hükümetin ele almadığı tek konunun İş Güvenliği Yasası olduğunu savunan Akar, İş Güvenliği Yasası ele alınmadan Türkiye'nin birçok yerinde bu tip göçükler yaşanabileceğini, ölümler ve yaralanmalar olabileceğini de ortaya koyduğunu vurguladı. Hükümetin bir an önce iş güvenliğiyle ilgili yeterli önlemleri alması gerektiğini belirten Akar, Spor Bakanı'nın da tesislerin zamanında bitirilmesi yönünde gerekli önlemleri almasını istedi. Akar, "Ben buradan ikinci defa uyarıyorum. Ben herhangi bir şekilde eleştiride bulunmuyorum. Diyorum ki, bu gidişle bu işin yetişmesi zor. İkincisi iş güvenliği olmadan insanların ölümü, yaralanması üzerinde yapılacak olan inşaat çalışmalarının da hiç kimseye ve Türkiye'ye bir hayrı olmaz" şeklinde konuştu.
İnşaatlarda çalışan işçilerin meydana gelen göçükler nedeniyle çok agresif hale geldiklerini, yaşanan olumsuzlukların onları çok kötü etkilediğini gördüklerini aktaran Akar, "Oradaki görevlilerin yaklaşımı hiç hoş değildi. Biz parti olarak bir kamu görevi yapıyoruz. Biz sadece bu göçüğün oyunları etkiler düzeyde bir gecikmeye neden olup olmayacağını öğrenmek istedik, olmayacağını söylediler, biz sevindik. Fakat iş güvenliği konusunda da yeterli önlemlerin olmadığını gördük. Buradan uyarıyoruz, yarın bir spor müsabakası sırasında bir tesisin göçmesi durumunda kaç insanın ölebileceğini düşünebiliyor musunuz? Türkiye birden bire çok olumsuz şartlarda dünya gündemine oturabilir. Sayın Bakanı bir kez daha uyarıyorum, lütfen buradaki koordinasyon kurulunu sürekli denetim halinde tutsun, eksik iş kapasitelerini tamamlasın, iş güvenliği ve işçi sağlığını da en ön planda tutsun" dedi.
(KYM-CC-Y)

16.01.2013 14:58:35 TSI

Editör: Wan Haber