CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun “tarafsızlık, hukuk içinde hareket etme ve İçişleri Bakanlığını yasalara uygun olarak yönetme sorumluluğu konusunda güveni tamamen yitirdiği” gerekçesiyle Meclis Başkanlığına gensoru önergesi verdi.

Gensoru açılması için verilen önergenin gerekçesinde Bakan Soylu'nun, partisinin Trabzon'daki bir ilçe kongresinde yaptığı “Kılıçdaroğlu, sana açık açık söylüyorum, sen bittin” sözleri hatırlatılarak, Soylu'nun bu sözlerle Kılıçdaroğlu'nu açıkça tehdit ettiği, konuşmasının diğer bölümlerinde iftiralar içeren, siyasi ahlaka sığmayan seviyesiz sözlerle sindirmeye çalıştığı, aynı tehditlerine sosyal medya üzerinden de devam ettiği belirtildi.

MAFYAVARİ YÖNTEMLER

Siyasetçiler arası eleştiri ve şiddetli tartışmaların demokrasinin işleyişi açısından son derece doğal olduğu ancak silahlı güçleri emri altında bulunduran bir kişinin hakaret ve tehdide başvurmasının doğal kabul edilemeyeceği belirtilen önergede şöyle denildi:

“İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Bakanlığının gerektirdiği sorumluluğu yerine getirmemiş, mafyavari yöntemlere başvurmuştur. İçişleri Bakanının sözleri kin ve nefretin olduğu kadar CHP'ye oynanan komplonun da itirafı niteliğindedir. Bu ifadeleri kullanan sıradan bir kişi değil, Türkiye Cumhuriyetinin İçişleri Bakanıdır. Bu açıdan İçişleri Bakanının sözleri basit bir tehdit değil, kolluk kuvvetlerine talimat amacını taşıyan yasa dışı bir girişimdir.  Bu sözlerle Sayın Kılıçdaroğlu açıkça hedef haline getirilmiştir. Siyasetin antidemokratik bir şekilde kolluğun bağlı olduğu bakanlık eliyle dizayn edilmeye çalışılması, demokrasinin tasfiyesi anlamına gelmektedir.”

Önergede, makam itibariyle tarafsızlık, hukuk içinde hareket etme ve İçişleri Bakanlığını yasalara uygun olarak yönetme sorumluluğu konusunda güveni tamamen yitiren İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu hakkında Anayasanın 98 ve 99 uncu, TBMM İçtüzüğünün 106 ncı maddeleri uyarınca gensoru açılması istendi.

BÜTÇEYE GENSORU ARASI VERİLECEK

Gensoru önergesinin Meclis Başkanlığına sunulduktan 3 gün içinde bastırılarak üyelere dağıtılması gerekiyor. Dağıtılmasından itibaren on gün içinde de gündeme alınıp alınmayacağı Meclis'te görüşülmek zorunda. Bu durumda bütçe görüşmeleri devam ederken arada Soylu hakkındaki gensorunun da gündeme alınıp alınmamasının Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakınlarının para transferleriyle ilgili iddialarına tepki göstermiş, “Kılıçdaroğlu, senin aklın gibi, ipin de çürüktür. Kılıçdaroğlu, sana açık açık söylüyorum, sen bittin. Gözlerinden öpüyorum Kılıçdaroğlu. ‘Gözlerinden öperim' demekle bırakmıyorum, daha yeni başladık yanına bir doktor al Kılıçdaroğlu. Sen daha kimi tehdit ettiğinin farkında bile değilsin. Hepimizin alnı açıktır” demişti./GazeteDuvar

Editör: Wan Haber