Ziyarette konuşan Eş Başkan Kaya, Kürtlerin, Sivas'tan öteye bağının gittikçe incelediğini belirterek, "Burada 200-300 kişi bodrumlarda yakılırken, ülkenin diğer bölümü bırakın empati yapmayı bunu duymadı bile. Bu ülke bu kadar acıyı hak etmiyor.

Bu ülkenin insanları bunu hak etmiyor. Maalesef TBMM her geçen gün Kürtler için hükmünü yitiriyor. Bu halkın acılarını görmeyen ve daha da derinleşmesini sağlayan bir meclis var" dedi.

İncelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, Edirne Milletvekili Erdin Bircan, CHP PM üyesi Alper Keten, CHP İl Başkanı Mehmet Kurkçu ile yönetim kurulu üyeleri Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya'yı ziyaret etti.

Misafirleri kapıda karşılayan Çoban ve Kaya daha sonra heyetle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede ilk açıklamayı yapan Eş Başkan Çoban, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ülkede her gün insanların yaşamlarını yitirdiğini ve bu tablonun gün geçtikçe daha da acı duruma dönüşmeye başladığını söyledi.

Ülkenin bu durumunun tekrar barışa evirilmesi gerektiğinin altını çizen Çoban, "Her insan kaybı bu ülkenin bir parçasından alıp götürüyor" dedi. 

Eş Başkan Kaya: Bugün yaşadıklarımızı Sivas'ın ötesi hissetmiyor

Daha sonra konuşan Eş Başkan Bekir Kaya, Cizre, Sur, Nusaybin ve Yüksekova'da yaşanan acıları her gün onlarla birlikte yaşadıklarını aktararak, ülkenin batı tarafının yaşanan bu acıları görmediğini ve empati yapmadığını söyledi. Yaşanan bu çatışmaları süreçte Kürtlerin, Sivas'tan öteye bağının gittikçe incelediğini aktaran Kaya, "Burada 200-300 kişi bodrumlarda yakılırken, ülkenin diğer bölümü bırakın empati yapmayı bunu duymadı bile. Bu ülke bu kadar acıyı hak etmiyor. Bu ülkenin insanları bunu hak etmiyor. Bu yaşadıklarımızı maalesef Sivas'ın ötesi hissetmiyor. Ülkedeki insanların giderek ayrıştığına inanıyor ve ülkenin bu durumuna acıyorum. Biz Kürtler olarak bu ülkede yüzyıldır rahat bir ortam görmedik ve yaşamadık" dedi. Yıllarca Kürtleri 'bölücü' olarak lanse edenlerin asıl ülkeyi bölenler olduğunu aktaran Kaya, bölgede yaşanan acıların çok farklı bir tablo ile gösterildiğini ve bununla farklı bir algı yaratılmaya çalışıldığını söyledi.

Kaya: TBMM her geçen gün Kürtler için hükmünü yitiriyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) Kürtler için hükmünü gün geçtikçe yitirdiğini ifade eden Kaya, "Şuan TBMM'de göstermelik bir işleyiş var. Bu halkın acılarını görmeyen ve daha da derinleşmesini sağlayan bir meclis var" dedi. Meclisin halkın acılarına duyarsız olduğunu ve yürütülen tartışmalara bakıldığında ortak bir mücadele cephesinin de ortaya çıkacağına inanmadıklarını belirten Kaya, "Sokağa çıkma yasakları boyunca öldürülen herkes 'terörist' olarak lanse edildi. Her öldürülen kişinin yanına bir silah bırakıp hepsini 'terörist' olarak kamuoyuna sundular. Cizre'de öldürülen Sêvê Demir, birlikte çalıştığımız bir arkadaşımızdı ama onu öldürüp 'terörist' olarak ilan ettiler. Öldürülen yüzlerce kişi bu şekilde kamuoyuna ilan edildi. Parlamento bir gün bile bu insanların öldürülmeleri ile ilgili bir araştırma yapma gereği duymadı. Bu nedenle parlamentonun artık işlevini yitirdiğini ve halkın sorunlarına çözüm bulacak bir merci olmaktan çıktığını düşünüyorum" dedi. 

CHP'li Çetin: Bir kişinin başkan olabilmesi için ülke bu duruma getirildi

Kaya'nın ardından konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Türkiye'de ümitsiz bir tablonun olmadığını ifade ederek, sağduyulu bir durumun mevcut olmasının önemli olduğunu söyledi. Hükümet ve Cumhurbaşkanı'nın algı yönettiklerini ve şiddet dili kullanarak, gergin bir ortam yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Budak, her zaman demokratik, laik ve sosyal devlet ilkelerinin işletilmesi gerektiğini ifade etti. 2 Kasım tarihinden sonra sırf bir kişinin başkan olabilmesi için ülkenin bu duruma getirildiğini aktaran Budak, "Ülkenin bu duruma neden geldiğini hepimizin konuşması ve tartışması gerekiyor. Ülkeye barışın gelmesi için çaba içerisinde olmamız gerekiyor" diye konuştu. 

6-205.jpg

CHP'li İnce: Parlamento herkese lazım

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise, parlamentosuz bir dünyanın olamayacağını, parlamento kurumunun herkese lazım olan bir kurum olduğunu belirterek, "Parlamentonun onurunu kim kırıyor, kim işlevsiz hale getiriyor? onu sormamız lazım. Meclis televizyonunu yasaklıyorsun, soru önergelerine cevap vermiyorsun, Sayıştay raporların meclise göndermiyorsun. AKP parlamentonun onurunu kırıyor, onu küçültüyor, aşağılıyor. Bu parlamento işlevini yitiriyor ama AKP bunu bilinçli bir şekilde yapıyor. Önce parlamentoyu yerin dibine sokuyor, aşağılıyor, küçümsüyor, işlevsiz hale getiriyor sonra diyor ki 'bakın sistem tıkandı gelin başkanlık sistemini kuralım'. Burada bir oyun, bir dümen var" dedi. 

Son olarak konuşan CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ da, "Ülkeyi bölmeye çalışıyorlar. Birlikte yaşamayı, eşit yurttaşlık temelinde yaşama iradesini öğrenmeliyiz. Birlikte yaşama iradesini çok güçlü bir şekilde, her yerde göstermeliyiz. Evet, bölgede bir sorun var ama ülkenin tamamında bir sorun var. Hukuk tanımayan, yargı tanımayan keyfi bir şekilde ülkeyi yönetmek isteyen bir anlayış var" dedi. Konuşmaların ardından görüşme basına kapalı olarak yaklaşık 1 saat devam etti. 

Editör: Wan Haber