CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 'Türkiye'de uygulanan enerji politikasının yetersizlikleri ile elektrik enerjisinde yaşanan sorunların sebeplerinin araştırılması ve çözüm yollarının tespit edilmesi amacıyla' Meclis Araştırması açılmasına ilişkin araştırma önergesi verdi.
Hamzaçebi, araştırma önergesinde, enerjide giderek artan ölçüde dışa bağımlı bir yapı olduğunu belirterek, 2002 yılında elektrik enerjisinin yüzde 40,6'sı doğalgazdan karşılanırken bu oranın 2010 yılında yüzde 46,5'e yükseldiğini, 2012 yılsonu için ise bu oranın yüzde 44,7 olmasının beklendiğini kaydetti.
İthal edilen doğalgazın yüzde 53'ünün elektrik üretiminde kullanıldığına işaret eden Hamzaçebi, "Diğer bir ifadeyle çok pahalı ithal bir girdi olan doğalgaz ile elektrik üretiminin neredeyse yarıya yakın bir bölümü üretilmektedir. Pahalı elektrik enerjisi üretiminin faturası ise nihai tüketici olan vatandaşlarımıza ve sanayiciye çıkmaktadır" dedi.
Önergesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı elektrik krizini vatandaşlardan gizleyerek, krizi aşmak için ülke genelinde 'Gezdirme Yöntemi' ile elektrik kesintisi uyguladığını ileri süren Hamzaçebi, "Elektrik kesintilerinin yaşandığı bir süreçte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı doğalgazın elektrik üretimindeki payının düşürüleceği yönünde bir açıklama yapmıştır. Oysa rakamlar hükümetin politikasının aksi yönde olduğunu göstermektedir" dedi.
Önergede, 'belirtilen nedenlerle uygulanan enerji politikasının yetersizlikleri ile elektrik enerjisinde yaşanan sorunların sebeplerinin araştırılması ve çözüm yollarının tespit edilmesi amacıyla' 'Meclis Araştırması' açılması teklif edildi.
(MÜG-ÖZ-Y)

18.01.2013 14:03:27 TSI

Editör: Wan Haber