TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun açıkladığı asgari ücret artışının asgari ücretle çalışanlar açısından mutluluk verici olmadığını söyleyen CHP’li Musa Çam, Başbakan Erdoğan’ın bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada çay simit hesabının yanlış olduğunu belirterek, “Asgari geçim indirimi asgari ücretin içine eklenerek yüksek gösteriliyor. Aslında çıplak ücret 765 liradır. Asgari ücrete 1 lira 18 kuruş günlük zam oldu. Bu zam ile 1 simit bile almak mümkün değil” diye konuştu.


İşveren ve sermaye temsilcilerinin belirleyiciliği altında alınan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararlarında enflasyon hedeflerinin esas alındığını, işçilerin geçim düzeyinin ihmal edilirken, ekonomik gelişmelerin bu kararlara yansıtılmadığı söyleyen Musa Çam, “Ekonomik refahın paylaştırılması açısından en önemli araçlardan biri durumunda olan asgari ücret, ciddi bir baskı altındadır. Asgari ücret, işçinin ailesi ile birlikte gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, sigortalı ücretlilerin yaklaşık yarısı asgari ücret düzeyinde gelire sahip. Asgari ücret zammı aileleri ile birlikte 20 milyon kişiyi doğrudan etkiliyor” şeklinde konuştu.


Asgari ücretin, bir işçinin ailesi ile birlikte asgari olarak temel ihtiyaçlarını karşılayacak, işçiyi kimseye muhtaç etmeyecek bir düzeyde belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Çam, “Asgari ücret, işçinin ailesi ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan onuruna yakışan bir düzeyde tespit edilmelidir. Asgari ücret gelir dağılımını düzenleyici yönde belirlenmeli ve ekonomik büyümeden pay almalıdır. Asgari ücretlinin geçim haddi ile enflasyon arasındaki uyumsuzluğun yoksullaştırıcı etkisi göz önüne alınarak, enflasyon verilerinde temel harcama kalemleri dikkate alınmalı, TÜFE sepeti emek örgütlerinin katılımı ile belirlenmeli ve denetlenmelidir. Asgari ücretle çalışanlar için elektrik, su, doğal gaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmalıdır. Sabah 6.00-9.00 ile akşam 18.00-21.00 saatleri arasında ulaşım parasız olmalıdır. Eğitimde hiçbir ad altında para alınmamalı, eğitimin okul dışı giderleri devlet tarafından karşılanmalı, sağlık tümüyle parasız olmalıdır. Asgari ücretliden vergi alınmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber