7 Haziran'da CHP, İhsan Özkes'in istifasıyla Meclis'teki sandalye sayısını 131'e düşürmüştü. 1 Kasım'da CHP, oy oranını düşürdü ama vekil sayısını artırdı. Yüzde 25,4 oy alan parti, yine oy kaybı yaşadı. CHP Parlamento'da 7 Haziran'a göre 2 sandalye daha kaptı ve vekil sayısını ve 134'e yükseltti.

EMANET OYLAR KURTARMADI
CHP'nin oyunu düşürdüğü İstanbul ve Ankara'da üst sıralarda değişiklik yapmaması sürpriz olarak karşılanmıştı. CHP, HDP'nin oy patlaması yaşadığı Ankara 1. bölge ve İstanbul 3. bölgede ise kısmi revizyon ile HDP'ye kaptırdığı Alevi tabana göz kırpmıştı. 1 Kasım aday listesinde HDP'nin ilk defa vekil çıkardığı ve Alevilerden yüksek oy aldığı Ankara 1. bölge 8. sıraya eski Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız getirilmişti. Balkız, aday gösterildiği 8. sıradan milletvekili seçilemedi. CHP, 7 Haziran seçimlerinde bu bölgeden 7 milletvekili çıkarmıştı. Dünkü seçimlerde 6 milletvekili çıkardı.

YARDIMCISI MECLİS'TE YOK
CHP, büyük kentlerdeki en kapsamlı revizyonu, HDP'nin oy patlaması yaptığı Ankara 1. bölge ve İstanbul 3. bölgede yapmıştı. Kılıçdaroğlu, bu iki bölgeye HDP'ye kayan Alevi tabanı ikna etmek için aday takviyesi yapmıştı. Bu çerçevede İstanbul 3. bölgede Murat Özçelik'in aday gösterilmemesiyle boşalan 9. sıraya, ön seçimden çıkan Sibel Özdemir kaydırılmıştı.

Özdemir, 9. sıradan milletvekili oldu. 10. sıraya Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu getirilirken, 11. sıraya eski Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı ve PM üyesi Fevzi Gümüş, 13. sıraya ise Caferileri temsilen eski İstanbul milletvekili Ali Özgündüz getirilmişti. Bu isimler Meclis'e giremedi. CHP, 7 Haziran seçimlerinde bu bölgeden 9 milletvekili çıkarmıştı. 1 Kasım seçimlerinde İstanbul 3. bölgeden yine 9 vekil çıkardı.

Editör: Wan Haber